Peake hledá dalšího náměstka, jeden už ji odmítl

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
7. 7. 2011 22:00
Nová šéfka protikorupčního úřadu se chce brzy sejít s premiérem, a předejít tak sporům
Premiér a vicepremiérka.
Premiér a vicepremiérka. | Foto: Jan Langer

Praha - Vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake (Věci veřejné) stále hledá druhého náměstka pro svůj úřad, který má bojovat s korupcí. Už dříve oznámila, že jejím náměstkem pro legislativu bude Petr Mlsna.

"Měla jsem tip na druhého náměstka, bohužel ten člověk funkci nepřijal. Kandidáta tedy ještě hledám, v tuto chvíli nemám žádné konkrétní jméno," řekla Aktuálně.cz vicepremiérka.

O svém týmu chce nicméně s premiérem mluvit už příští týden. Právě spory s premiérem kolem týmu vicepremiéra pro boj s korupcí zdůvodnil předseda VV Radek John svůj odchod z vlády.

Peake teď říká, že všechny spolupracovníky chce s ministerským předsedou konzultovat, a sporům tak předejít. Už v pondělí potvrdila, že si s sebou na Úřad vlády, kde sídlí, nevezme Michala Moroze, který byl jádrem sporu mezi Radkem Johnem a premiérem Petrem Nečasem (ODS).

V tuto chvíli je jasné, že její protikorupční výbor by měl mít zhruba 20 členů a její nový úřednický aparát má tvořit 13 lidí.

Aktuálně.cz: Kdy chcete mít svůj tým kompletní?

Ke jmenování jak předsedkyně Legislativní rady vlády, tak předsedkyně protikorupčního výboru by mělo dojít až příští týden ve středu. Takže nechci předbíhat. Navíc jde ještě o převod z ministerstva vnitra na Úřad vlády těch lidí, kteří tam dělali protikorupční strategii a tzv. proces RIA, tedy dopady přijímaných zákonů na byrokracii.

A.cz: Jak velký by váš tým měl být?

Protikorupční výbor maximálně 15 až 20 lidí - 10 zástupců resortů a 10 externistů. Chtěla bych oslovit neziskové organizace jako Oživení nebo Transparency International. Hlavně ty, kteří byli v poradním sboru ministerstva vnitra, který byl rozpuštěn.

A.cz: A váš kmenový tým?

Kolem protikorupční agendy bude nějaký úřednický aparát, kde už vláda stanovila 13 tabulkových míst. Aparát kolem legislativní rady vlády je daný, nehodlám ho příliš měnit. Budu jen s panem premiérem a s ministrem spravedlnosti mluvit o nějakých drobných úpravách rady jako takové, aby trošku - i s ohledem na docházku jednotlivých členů - zeštíhlela.

A.cz: Musí vaše spolupracovníky schválit premiér, čekáte nějaké spory?

Sporům se pokusím předejít. Respektuji, že sedím na Úřadu vlády a že je tady vedoucí Úřadu vlády, že je tady premiér. Pokud by mělo dojít k neshodě, tak bych chtěla, aby k ní došlo v kanceláři, nikoliv v médiích.

A.cz: Máte už naplánovanou schůzku s premiérem?

Požádám pana premiéra o schůzku hned v pondělí, pokud vím, není tento týden v Praze.

A.cz: Máte pocit, že má vláda skutečně zájem na boji proti korupci?

Kdyby ne, tak všechny ekonomické reformy budou jen vybíráním vody z potápějící se lodi sběračkou. Je potřeba nejdřív ucpat díry. Bez ohledu na to, co si myslím - zda zájem je, nebo není, tak prostě být musí. Je to sebezáchovná věc.

A.cz: Vy jako Věci veřejné jste ale měly teď výrazné personální požadavky třeba i na místa v dozorčích radách, což mohou být i "teplá místa pro kamarády". Je pak věrohodný boj VV proti korupci?

To nebyl základní pilíř našeho vyjednávání. Pokládáme to za samozřejmost, tak jako ostatní strany mají své zástupce v dozorčích radách polostátních podniků. A ono se na to lze dívat ze dvou úhlů: může to být teplé místo pro někoho, kdo tam nic nedělá - a nikoho takového bych tam dosazovat nechtěla, ale je to také přístup k informacím, jak se v těchto podnicích hospodaří.

 

Právě se děje

Další zprávy