Radek John odchází z vlády: Nemá to smysl, říká

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
11. 5. 2011 17:03
Ve Strakově akademii začalo jednání koaličních špiček, řeší vládu bez Johna
Vicepremiér Radek John oznámil 11. května rezignaci na vládní funkci. Uvedl, že strana trvá na personální rekonstrukci vlády a žádá urychlené jednání koaličních lídrů ve formátu K9.
Vicepremiér Radek John oznámil 11. května rezignaci na vládní funkci. Uvedl, že strana trvá na personální rekonstrukci vlády a žádá urychlené jednání koaličních lídrů ve formátu K9. | Foto: ČTK

Praha - Radek John, vicepremiér pro boj s korupcí a předseda Věcí veřejných, se rozhodl opustit vládu Petra Nečase (ODS).

Situace je podle něj nadále neudržitelná. "Rezignaci předám premiérovi, aby ji předložil panu prezidentovi, kterého bych velmi rád o celé situaci informoval osobně," oznámil John s tím, že od ministerského předsedy necítil hmatatelnou podporu protikorupčního boje.

V tuto chvíli není jasné, co přesně jeho demise znamená: Zda se kvůli Johnovi znovu rozhoří vládní krize. Ve hře je i přepis koaliční smlouvy.

"Reformy se neprojednávají, K9 se neschází, personální změny pan premiér odsouvá," postěžoval si John.

Nečas na tiskové konferenci pouze oznámil, že s Johnem jednal. Že mu oznámil svůj odchod, premiér nepřiznal.

Věci veřejné žádaly co nejrychlejší svolání jednání koaličních špiček, Nečas jim vyhověl. Schůzka začala ve středu odpoledne po jednání vlády.

Podívejte, jak se špičky koalice scházejí na středeční jednání K9

Rodící se krizi řešil i prezident Václav Klaus. Ten Johnovi vyšel vstříc a pozval si ho k jednání na Hrad. Klaus před schůzkou se šéfem VV poznamenal, že vláda je křehké sdružení. "Vypadne-li z ní jakýkoliv kamínek, je to zneklidňující," uvedl.

Společné setkání trvalo zhruba 30 minut, ani jeden z aktérů poté průběh jednání nekomentoval.

Nevypočitatelné Věci veřejné

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg označil situaci za vážnou. Výsledky jednání koaličních stran ale nechtěl předjímat. "Nevím, k čemu se odhodlají. Věci veřejné pro mne nejsou vždy vypočitatelný," řekl Aktuálně.cz.

Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová postup předsedy strany hájí. "Není to válka o personálie tak, jak se snaží vyvolat dojem i řada médií. Je to otázka toho, aby s námi koaliční partneři vůbec začali jednat," řekla Aktuálně.cz.

Co bude výsledkem, nedokáže říci, nicméně věří, že se podaří najít kompromis. "Být kverulanty není naší ambicí, stejně tak destabilizovat Českou republiku, na druhou stranu není možné prosazovat náš program ve chvíli, kdy nás koaliční partneři tlačí do rohu," dodala.

"Je evidentní, že Nečasova koalice je v těžké agonii. Dnešní ohlášená demise předsedy VV Johna znovu obnažuje hloubku koaliční a vládní krize, která opět paralyzuje českou politiku," glosoval vývoj místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Nedohodli se

John se už v úterý večer s Nečasem sešel na utajené schůzce, aby s ním probral personální otázky jeho třináctičlenného týmu, který si s sebou chce na Úřad vlády přivést. Nedohodli se.

Už po ránu pak bývalý ministr vnitra signalizoval, že je jednou nohou na odchodu. Deník Aktuálně.cz o tom informoval s odkazem na šéfku poslaneckého klubu Karolínu Peake. "Pokud se nedohodli, pak pravděpodobnost odchodu hraničí s jistotou," uvedla.

Nečas a John se mimo jiné hádali o bývalého náměstka vnitra Michala Moroze. Premiér prohlásil, že Moroz nikdy zaměstnancem Úřadu vlády, pod který Johnův protikorupční výbor spadá, nebude.

Moroz byl v minulosti kritizován za úzké vazby na bezpečnostní agenturu ABL, která patřila faktickému šéfovi Věcí veřejných Vítu Bártovi.

John si chtěl do svého týmu přivést i Libora Michálka, někdejšího šéfa Státního fondu životního prostředí, jehož výpověď o možné korupci odstartovala aféru Drobil. Premiér Nečas však zpochybnil jeho kvalifikaci pro tuto práci.

"Není mi umožněno sestavit tým, na který se mohu plně spolehnout. Tým, který již odvedl kus práce v oblasti protikorupční strategie a jejího konkrétního zavádění v praxi. A nemám ani jistotu, že by se i posléze neobjevovaly další obstrukce a komplikace vůči mému týmu spolupracovníků," zdůvodnil svůj odchod z vlády John.

 

Právě se děje

Další zprávy