Přála bych si Bártův návrat, řekla vicepremiérka online

Kateřina Eliášová
1. 7. 2011 11:45
První místopředsedkyně VV a teď i vicepremiérka Karolína Peake byla hostem Aktuálně.cz
Karolínu Peake jmenoval do ministerské funkce prezident Václav Klaus.
Karolínu Peake jmenoval do ministerské funkce prezident Václav Klaus. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) zasedne po roce jeho vzniku první žena. Předsedkyní Legislativní rady vlády, která bude zároveň vicepremiérkou, se v pátek stala Karolína Peake (Věci veřejné).

Vládní angažmá předtím několikrát odmítla.

Tentokrát se rozhodla post v kabinetu přijmout a čtenáře Aktuálně.cz v online rozhovoru musela přesvědčovat, že to není jen placená funkce bez reálného vlivu.

"Trafika to snad není. Kamínka tam nejsou, jen kopec práce. Budu se snažit Vás přesvědčit, že nejsem darmožrout, ale myslím to dobře," napsala Peake čtenářům bezprostředně po uvedení do úřadu. 

Pětatřicetiletá politička se na květnové konferenci Věcí veřejných stala první místopředsedkyní strany a po vyloučení Kristýny Kočí ze strany po ní převzala šéfování poslaneckého klubu VV.

Její nominace do vlády byla výsledkem posledních koaličních hádek, v nichž strana požadovala 4 křesla v kabinetu, jak stojí v koaliční smlouvě. Věcem veřejným totiž ve vládě zbyli jen ministr školství Josef Dobeš a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Přála bych si návrat Bárty

V online rozhovoru Peake řekla, že by si velmi přála návrat Víta Bárty do vlády, ačkoli je těžké říci, zda se tak skutečně stane.

"Moc bych si ale návrat Bárty na MD přála. Nejen kvůli tomu, že si na tomto ministerstvu vedl výborně, ale i kvůli posílení našeho VV týmu ve vládě," uvedla Peake.

Nestraníka Radka Šmerdu, který po Bártovi vedl dopravu, nahradil ekonom VV Pavel Dobeš. Koalice se rovněž dohodla na tom, že vláda spojí svoji důvěru ve sněmovně se zákonem o dani z příjmu, který bude obsahovat i zavedení loterijní daně. Hlasování by mohlo proběhnout koncem srpna.

Obrazem: Klaus jmenoval Peake a druhého Dobeše

 

Právě se děje

Další zprávy