VV mění pravidlo, o vládě už nebude jednat šéf poslanců

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
4. 7. 2011 15:00
Karolína Peake zřejmě zůstane členkou vyjednávacího týmu VV, ačkoliv už nebude šéfovat poslancům
Radek John a Karolína Peake.
Radek John a Karolína Peake. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ačkoliv čerstvá vicepremiérka Karolína Peake (Věci veřejné) opustí kvůli novému vládnímu postu křeslo šéfky sněmovního klubu své strany, v týmu koaličních vyjednávačů zůstane i nadále.

VV tak rezignují na nepsané pravidlo, že na jednání trojkoaličních špiček sedí i předsedové poslaneckých klubů.

Nový šéf sněmovního klubu Věcí veřejných se má volit začátkem příštího týdne.

Podle informací zevnitř klubu se mluví "o pěti až šesti" poslancích, kteří by mohli Peake nahradit. Nasnadě jsou zejména současní místopředsedové.

Z těch zatím svoji kandidaturu potvrdil Aktuálně.cz jen jeden, a to první místopředseda klubu Radim Vysloužil. "Budu kandidovat," uvedl.

Peake: Tým pro K9 měnit nebudeme

V současné vládní trojkoalici až dosud platilo, že předseda poslaneckého klubu se zároveň stává za stranu vyjednavačem při schůzkách koaličních lídrů - takzvaná K9.

Platí to o Petru Gazdíkovi za TOP 09 i o Zbyňkovi Stanjurovi, který se zvolením předsedou klubu ODS automaticky stal vyjednavačem místo Petra Tluchoře.

U Věcí veřejných to ale samozřejmé není.

"Zatím nevidím důvod, proč měnit vyjednávací tým," upozorňuje první místopředsedkyně VV a čerstvá členka vlády Karolína Peake. "Koho určí předseda, ten na jednání půjde," upřesnila.

Peake tak zatím neuvažuje o tom, že by přenechala místo ve vyjednávacím týmu svému nástupci v čele klubu poslanců.

"Myslím, že je to ještě otázka diskuse. Ale náš vyjednávací tým se osvědčil a není to moje priorita," říká Radim Vysloužil pro případ, že by se předsedou poslanců za VV skutečně stal.

Nová vicepremiérka ve "Strakovce"

Karolína Peake se v tuto chvíli zabydluje na novém pracovišti. Jako vicepremiérka pro boj s korupcí a předsedkyně Legislativní rady vlády bude sídlit ve Strakově akademii, tedy v hlavním sídle vlády.

"Už tady mám krabice a vykládám je," řekla Peake.

Předseda VV Radek John, který měl být vicepremiérem pro boj s korupcí před Karolínou Peake a který pro neshody ohledně jeho týmu raději z vlády odešel, měl přitom sídlit na detašovaném pracovišti ve Vladislavově ulici.

O svém týmu zatím Peake nechce konkrétně mluvit. Jen potvrdila, že v něm nebude Michal Moroz, někdejší Johnův náměstek na ministerstvu vnitra. Právě kvůli Morozovi se nepohodl John s premiérem Petrem Nečasem (ODS).

 

Právě se děje

Další zprávy