Paroubek apeluje na Hrad: přeběhlíky ne!

Petr Holub, Sabina Slonková, ČTK
14. 12. 2006 14:23
Praha - Šéf ČSSD se chce sejít s prezidentem. A probrat s ním rozhodnutí ODS vzkřísit trojkoalici, tentokrát podporovanou "konstruktivními" poslanci.
Mirek Topolánek oznamuje konec jednání s ČSSD
Mirek Topolánek oznamuje konec jednání s ČSSD | Foto: Tomáš Adamec

Předseda ČSSD předpokládá, že Václav Klaus dodrží svůj slib a nebude jmenovat vládu závislou na "přeběhlících". Schůzka ale domluvená není. Koalice ODS, ČSSD a KDU-ČSL, kterou grémium nejsilnější strany zamítlo, byla podle Paroubka poslední možností, jak překonat politickou krizi.

ODS se ve středu rozhodla, že už nechce pokračovat na přípravě vlády se sociálními demokraty za podmínek, na nichž se obě nejsilnější strany spolu s lidovci zatím dohodly.

Dnes ráno potvrdila, že občanští demokraté se pokusí oživit stovkovou koalici s lidovci a zelenými, kterou by mohli podpořit "konstruktivní" poslanci. Strana zelených už potvrdila, že je ochotná se k takovým jednáním vrátit.

Prezident Klaus vzkázal, že pokud za ním Topolánek přijde s vládou bez předem vyjednané podpory, bude to brát jako krok na cestě k předčasným volbám. Jednání o nové vládě se podle něj "vrátilo do bodu nula, ke 3. červnu 2006, tedy o 190 dní zpátky".

"Vrátí-li (Topolánek) jmenování předsedou vlády, pokusím se o nalezení jiného řešení. S neřešením nemohu souhlasit," prohlásil také Klaus.

Podle šéfa zelených Martina Bursíka ale není možné, aby už v pátek nesl šéf ODS Mirek Topolánek na Hrad nějakou dohodu. "Východiskem jednání je trojkoaliční dohoda, situace se ale posunula, program případné vlády tak musí být daleko konkrétnější," uvedl.

Grémium ODS rozhodlo: vláda bude bez ČSSD

Chceme vládnout bez ČSSD. Po několikahodinovém večerním jednání výkonné rady ODS to bez dalších podrobností sdělil premiér a šéf nejsilnější strany Mirek Topolánek.

Ten hned poté odletěl pracovně do Bruselu a vrátí se krátce před tím, než by měl přinést prezidentu Klausovi seznam ministrů nové vlády.

ODS odmítla spolupráci s ČSSD, i když nemá domluvenu spolupráci s lidovci.

Podle stranických lídrů jsou nyní tyto možnosti: vznikne menšinová vláda ODS nebo vláda někdejší letní trojkoalice ODS, KDU-ČSL a zelených.

Podle místopředsedy ODS Pavla Béma se budou občanští demokraté snažit o oživení trojkoaličního projektu s lidovci a zelenými, jednat o podpoře napříč politickým spektrem a spoléhat se na konstruktivní poslance.

"Tak to se nedá nic dělat, beru to na vědomí," řekl v první reakci na verdikt výkonné rady ODS předseda sociální demokracie Jiří Paroubek.

Později dodal, že si uvědomuje složitou situaci Topolánka v ODS. "Jak jsem tomu rozuměl, tak jsme se jasně dohodli na personálním složení a funkčním obsazení vlády. Jsem přesvědčen, že to mohlo fungovat. My jsme došli s našimi programovými i personálními kompromisy až do krajnosti," uvedl.

Poznamenal, že se nyní ODS možná "vydá cestou dobrodružství", kdy bude spoléhat na podporu bývalého člena klubu ČSSD Miloše Melčáka.

To už tady bylo

Touto variantou vyjednávání o vládě po červnových volbách začínala, strany se poté rozešly, protože zjistily, že nemají naději získat důvěru ve sněmovně. Tam proti sto hlasům poslanců tří stran stála stejná síla dvou levicových stran ČSSD a KSČM.

Dnes je však situace jiná. Řady poslanců ČSSD totiž opustili dva politici - Miloš Melčák a Michal Pohanka. Špičky ODS se po jednání výkonné rady vyhnuly odpovědi na otázku, zda na tyto dva poslance spoléhají.

Budeme hledat podporu napříč sněmovnou, zní z ODS.

Melčák dává naději

Zatímco od Michala Pohanky nebylo v posledních dnech slyšet slovo na téma, zda by podpořil vládu ODS, poslanec Miloš Melčák dnes na tuto otázku odpověděl.

Řekl, že země potřebuje půl roku po volbách stabilní vládu a že by ČSSD měla vznik vlády ODS umožnit a pak ji kritizovat z opozice. "Ještě to zvážím, není jasné, jak bude vypadat," dodal poté.

Poslanec Miloš Melčák u svého předvolebního billboardu.
Poslanec Miloš Melčák u svého předvolebního billboardu. | Foto: Osobní stránka poslance
ČTĚTE VÍCE:
ČSSD by měla podpořit vládu, říká Melčák

Poslanec, který minulý týden vystoupil z klubu sociální demokracie, naznačil, že by mohl pomoci nové vládě. "Ještě to zvážím, není jasné, jak bude vypadat," dodal poslanec.

A co Čunek?

Mirek Topolánek ještě před výkonnou radou ODS absolvoval rozhovory se šéfem lidovců Jiřím Čunkem a sociálních demokratům Jiřím Paroubkem.

Po schůzce hovořili Paroubek a Čunek tak, jako by společná vláda těchto stran měla naději.

Předseda lidovců tvrdil, že se předsedové na variantě nemenšinové vlády dohodli. "Shodli jsme se, že ČSSD a KDU nebudou moci přehlasovat ministry ODS," citovala ČTK z prohlášení Jiřího Čunka.

Lidovce přitom oslovil Mirek Topolánek už v pondělí s nabídkou, jestli by přijali účast ve vládě vedené občanskými demokraty bez ČSSD.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
ČTĚTE VÍCE:
ODS navrhla Čunkovi: S námi bez ČSSD

Plán na oživení myšlenky trojkoalice ODS-KDU-SZ s podporou sociálnědemokratických přeběhlíků přednesl podle informací Aktuálně.cz Mirek Topolánek lidoveckému kolegovi Jiřímu Čunkovi na schůzce v pondělí odpoledne.

Rozpory i v programu

Před tím, než ve středu jednání o vláda nabrala zcela jiný směr, hledaly ODS a ČSSD několik týdnů kompromis v eventuálním vládním programu. ODS předložila program Sedmi statečných reforem, sociální dmeokraté svou Agendy 2010.

Ještě v pondělí experti obou stran tvrdili, že se na většině otázek shodli a vyjmenovali rozpory, které musí vyřešit předsedové stran Mirek Topolánek a Jiří Paroubek.

Ti se o to však v nejdůležitějších oblastech vážně nepokusili.

Foto: Ondřej Besperát
ČTĚTE VÍCE:
ČSSD a ODS si vlastně rozumějí

Kdyby se vláda sestavovala jen podle programu, neměl by být problém. Většina návrhů, jež si vyměnily ODS a ČSSD, vypadá,jako by je psala jedna ruka.

Topolánek především trval na rovné dani a Paroubek na tom, že se Česko jako předsedající země Evropské unie pomůže vzkřísit tzv. evropskou ústavu. Právě na rovné dani ztroskotala programová dohoda velkých stran už v srpnu.

 

Právě se děje

Další zprávy