ODS navrhla Čunkovi: S námi bez ČSSD

Sabina Slonková, Petr Holub, Eliška Bártová
12. 12. 2006 0:00
Praha - Experti ODS, ČSSD a KDU-ČSL ukončili debaty o programu "duhové" koalice. Občanští demokraté však zároveň nabídli lidovcům variantu bez ČSSD.

Plán na oživení myšlenky trojkoalice ODS-KDU-SZ s podporou sociálnědemokratických přeběhlíků přednesl podle informací Aktuálně.cz Mirek Topolánek lidoveckému kolegovi Jiřímu Čunkovi na schůzce v pondělí odpoledne.

Lídři nechtěli o výsledcích schůzky informovat. "Nedokážu si představit, že předseda na takový návrh kývne," řekl však jeden z blízkých Čunkových spolupracovníků.

S Melčákem a Pohankou v záloze?

Politici ODS nicméně věří, že Čunek nakonec na tento plán přistoupí. Většina členů vedení ODS podle zjištění Aktuálně.cz nyní považuje za nejpřijatelnější právě variantu vlády bez účasti ČSSD.

"Sociálním demokratům pak můžeme nabídnout, aby takový kabinet tolerovali. Ale pokud to odmítnou, nezbyde nám, než hledat pomoc jinde. I když vyloučíme komunisty, je kam sáhnout," uvedl jeden z vyjednavačů ODS ve zjevné narážce na dva poslance, kteří v uplynulých týdnech opustili ČSSD.

Miloš Melčák a Michal Pohanka současně nevyloučili, že umožní Topolánkově kabinetu přestát hlasování o důvěře.

Poslanec Miloš Melčák u svého předvolebního billboardu.
Poslanec Miloš Melčák u svého předvolebního billboardu. | Foto: Osobní stránka poslance

Rozhodne výkonná rada

Jasno o tom, zda bude vláda se sociální demokracie, nebo bez ní, by mohlo být už zítra.

O vládě dnes ráno jednalo užší vedení ODS a ČTK shrnula postoj jejích lídrů do věty:  sociální demokraté kladou nejsilnější
parlamentní straně při vyjednávání o vládě "složitě přijatelné podmínky". 

"Nechtějí přistoupit na naše daňové představy, složitě přijatelné jsou také podmínky v oblasti sociální a zdravotní," řekl agentuře  středočeský hejtman a místopředseda ODS Petr Bendl.

Výkonná rada ODS bude o stavu vyjednávání jednat zítra. "Ve středu večer se sejde výkonná rada, tam se rozhodne, jak dál," uvedl místopředseda ODS Petr Bendl.. 

Jak škrtnout dávky za 50 miliard

Pracovní komise tří stran mezitím uzavřely jednání o programu. Na závěr vyjmenovaly několik míst, kde budou muset hledat řešení šéfové stran. Ti domluví termín schůzky až dnes.

Politika a peníze

Podíl mandatorních výdajů na státním rozpočtu (v %)

2003
  • 52,7
2004
  • 52,5
2005
  • 51,1
2006
  • 52,4
2007
  • 55,7

Nejvyšší výdaje

Sociální dávky (v miliardách korun)

2003
  • 322
2004
  • 331
2005
  • 344
2006
  • 363
2007
  • 420

Zdravotní pojištění za státní pojištěnce (v miliardách korun)

2003
  • 32
2004
  • 33
2005
  • 34
2006
  • 36
2007
  • 48

Splátky státních dluhů a úroků(v miliardách korun)

2003
  • 21
2004
  • 27
2005
  • 25
2006
  • 34
2007
  • 40

Mandatorní výdaje celkem(v miliardách korun)

2003
  • 427
2004
  • 453
2005
  • 472
2006
  • 502
2007
  • 579

Poznámka: Jedná se o nejvyšší mandatorní výdaje ze státního rozpočtu.

Pramen: Ministerstvo financí

Strany se neshodnou v daňové politice, kde ODS trvá na rovné dani, zatímco ČSSD je ochotna připustit pouze mírnější progresi u daně z příjmu. Na rovné dani už přitom ztroskotaly debaty o vládním programu v srpnu.

Dnes se vede ještě vážnější spor o mandatorní výdaje, jejichž podíl na státním rozpočtu průběžně roste a v příštím roce má překročit 55 procent všech výdajů státní kasy.

Občanští demokraté chtějí, aby se jejich podíl do tří let snížil pod polovinu - je tedy třeba hledat úspory přes 50 miliard korun.

To by znamenalo škrtat v sociálním systému, případně snížit platby zdravotním pojišťovnám za státní pojištěnce.

Do mandatorních výdajů patří ještě úroky ze státního dluhu, ty se však budou zvyšovat, protože dluh průběžně roste.

Dvě zásadní námitky měl proti plánu ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) jeho předchůdce David Rath  (ČSSD). Odmítl zrušení zákona o neziskových nemocnicích i návrh, aby pacienti platili za recept a návštěvu lékaře.

Nejde však o konečné ne, jak naznačil večer v Českém rozhlase Jiří Paroubek: "Jsme připraveni vést debatu o zpoplatnění stravy v nemocnicích i o platbách za recept, pokud by měli výjimkou sociálně slabší občané."

Záleží na vůli

Také místopředseda vlády ČSSD Zdeněk Škromach potvrzuje, že pro většinu témat dohoda existuje.

Nejdůležitějším z nich je penzijní reforma.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas ji navrhl ve třech krocích a Škromach v tom vidí hlavní součást programu budoucí vlády. "Teď už záleží jen na vůli, jestli všichni chtějí dotáhnout jednání o vládě do konce," míní Škromach.

Totéž prohlásil Paroubek: "Pokud ODS bude mít zájem, tak se s námi dohodne."

Pokud ODS bude mít zájem, domluvíme se, říká Jiří Paroubek.
Pokud ODS bude mít zájem, domluvíme se, říká Jiří Paroubek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Sociální demokraté vyjednavačům Mirka Topolánka ustupují i z toho důvodu, že úterní politické grémium ODS má schválit dosavadní postup svého předsedy. "Musí předložit dohodu o reformách i s termíny, kdy proběhnou. Bez toho musí počítat s tvrdou kritikou," říká jeden z členů grémia, který nechce být ještě před jednáním jmenován.

Dohodu už v neděli zpochybnil v diskusi v televizi Prima ministr financí Vlastimil Tlustý: "Křížení ohně a vody nepovažuji za možné."

Tlustý však ztratil pozici v ODS poté, když neuspěl před třemi týdny při volbě místopředsedů na kongresu.

Spor kolik a pro koho

Ještě větší komplikací než program mohou být jednání o složení vlády.

Pro ODS není přijatelná varianta, při níž by měli sociální demokraté spolu s lidovci ve vládě většinu.

Z pohledu straníků nejsou ve vládě vítáni nejvýraznější politici ČSSD - vedle Paroubka ještě bývalý ministr zdravotnictví David Rath a místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek.

Petr Bendl vládu s ČSSD odmítá.
Petr Bendl vládu s ČSSD odmítá. | Foto: Ludvík Hradilek

Místopředseda ODS Petr Bendl zašel ještě dál, když před dvěma týdny veřejně odmítl vládu s účastí sociálnědemokratických ministrů.

Proto je také stále živá nabídka občanských demokratů, kteří chtějí vládu sestavit s KDU-ČSL, zelenými a dvěma přeběhlíky z ČSSD. Zelení tuto možnost podporují a lidovcům byla nabídnuta.

Také Paroubek má náhradní variantu menšinové vlády s podporou lidovců a komunistů. Naposledy o této možnosti mluvil před týdnem, v úvahu by však přišla až při třetím pokusu o sestavení vlády.

Otevřeně však zatím stále preferuje koalici více stran: "Nemyslím si, že by bylo dobré, kdybych byl ve vládě na bázi dvou velkých politických stran. Dal jsem slib voličům, a ten by měl platit," řekl včera v ČRo.

A jeho postoj k rozdělování křesel? ČSSD by měla ve vládě získat stejný počet ministerských křesel jako ODS. "Mělo by to být vyrovnané, maximálně by mohli mít o jednoho víc, předsedu vlády," řekl Paroubek. "KDU budou mít víc křesel, než jaký byl volební výsledek."

Čunek rozhodne

Ostatně - nový předseda KDU-ČSL Jiří Čunek získal okamžitě po svém zvolení lepší politickou pozici, než kdy měli jeho předchůdci. Může rozhodnout o tom, která ze tří koalic nakonec vládu sestaví.

Nejvíc by mě slušely sociální témata, myslí si šéf lidovců Čunek.
Nejvíc by mě slušely sociální témata, myslí si šéf lidovců Čunek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vládu s podporou přeběhlíků zatím jednoznačně vyloučil, před lidoveckým sjezdem také zpochybnil menšinový kabinet ČSSD a KDU-ČSL s tolerancí KSČM.

"Ve více bodech se program naší strany shoduje s spíše s ODS než s ČSSD," řekl. "Navíc - Topolánek je ze Vsetína, máme hodně společných známých. Mohu s ním hovořit i o obecných věcech," žertoval.

Čunek také uvedl, že chce oslovit předsedu zelených Martina Bursíka. "Určitě bych je chtěl ve vládě," řekl. "Chci s ním hovořit o tom, co ho vedlo k tomu, že z jednání odešel."

V pondělí v Pressklubu Frekvence1 uvedl, že je připraven přijmout ministerský post. "Rozumím sociálním věcem. Nebo by to mohlo být ministerstvo pro místní rozvoj," naznačil resorty, které by rád vedl. "Pokud bude plnotučná vláda, která bude razit dobrý program, pak nevidím důvod se ministerskému postu bránit."

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
  • ČTĚTE VÍCE:
    Čunek vyhrál, už vyjednává vládu
    Třetí nejdůležitější politická strana KDU-ČSL má zcela nové vedení. V osobě Jiřího Čunka zvítězilo tradiční moravské kříslo lidovců. Uvnitř: VŠE O SJEZDU, GALERIE
 

Právě se děje

Další zprávy