Melčák: ČSSD má umožnit vládu ODS

Martina Macková, ČTK
13. 12. 2006 17:11
Praha - "Je to můj názor," řekl Miloš Melčák Aktuálně.cz k tomu, že by sociální demokraté měli odejít do opozice a umožnit vládu ODS.
Poslanec Miloš Melčák u svého předvolebního billboardu.
Poslanec Miloš Melčák u svého předvolebního billboardu. | Foto: Osobní stránka poslance

Poslanec, který minulý týden vystoupil z klubu sociální demokracie, naznačil, že by mohl takto pomoci nové vládě. "Ještě to zvážím, není jasné, jak bude vypadat," dodal poslanec.

Je ale přesvědčen o tom, že půl roku po volbách země potřebuje stabilní uspořádání a že by ČSSD měla umožnit vznik vlády vedené ODS, a pak ji kritizovat z opozice.

Takovou variantu ale jednoznačně odmítá jeho stranický nadřízený Jiří Paroubek. Ten novinářům řekl, že s Mirkem Topolánekm a Jiřím Čunkem jedná o vzniku tříkoalice, ne tedy o možnosti, že by socialisté kabinet ODS a lidovců pouze podpořili v den hlasování o důvěře například odchodem z jednací síně.

Lídři ODS, ČSSD a KDU-ČSL se podle Paroubka domluvili na tom, jak překonají poslední rozpory, které těmto stranám překážejí v dohodě na společné vládě. "Jednání bylo konstruktivní," řekl.

Stále ale prý platí rozpory v náhledu ČSSD a ODS na daně a na zastoupení jednotlivých stran ve vládě. ODS si podle něj nemůže myslet, že bude mít v kabinetu převahu. Premiér a předseda ODS odmítl novinářům cokoli říci.

Melčák je u ČSSD na černé listině

Poté, co se dnes Melčák odmítl na výzvu předsedy Jiřího Paroubka do klubu vrátit, se na něj snesla ostrá slova od spolustraníků. Mluví se o korupci ze strany ODS, ale především o Melčákově vyloučení ze strany. 

Úvahy o vyloučení padly z úst předsedy a místopředsedy klubu ČSSD Michala Haška a Davida Ratha. Hašek považuje za dlouhodobě neslučitelné se členstvím v ČSSD, aby poslanec a člen vrcholných orgánů strany zůstával mimo klub.

"Uvidím, jak to dopadne. Možná mě opravdu vyloučí ze strany, jiný názor se zřejmě nepřipouští," řekl Melčák.

Ještě jedenáct takových?

Podle něj se další poslanci ČSSD s jiným názorem na vyřešení politické situace zalekli následků. Sociálních demokratů přemýšlících vážně o opoziční role je údajně dvanáct.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek se ale zaklíná, že už ani jediný poslanec neopustí klub jeho strany. Včera se předseda ptal všech zákonodárců jednotlivě, aby zjistil, kolik má jeho strana k dispozici vlastně hlasů.

"V ČSSD není žádný fragment,který by reprezentovat odlišný názor. Nikdo klub poslanců již neopustí," řekl poté Paroubek. Připustil, že někteří politici mají jiný názor. Ale ujistili ho prý, že zůstanou loajální. "Budou respektovat názor strany," řekl Paroubek.

Jak se zachovají poslanci Melčák a Pohanka sociální demokraté neví. "Nejsem Vladimír Špidla, abych se nechal vydírat," řekl Paroubek. Podle něj v případě, že ČSSD půjde do vlády s ODS, nebude chybějící dva hlasy postrádat, stejně jako v případě, že se rozhodne pro odchod do opozice. "V tom případě budou pro nás také zbytečné," dodal

Bude ČSSD opět vylučovat?

O Melčákově vyloučení může rozhodnout jeho mateřská organizace ve Zlíně. Poslanec a Melčákův kolega ze zlínské organizace Josef Smýkal novinářům řekl, že se budou chtít s Melčákem sejít a slyšet jeho argumenty. "Mrzí mě, že nenašel odvahu a jako chlap nám nevysvětlil své důvody," uvedl.

Šéf ČSSD Paroubek ale již v minulosti tvrdě vystoupil proti některým členům strany a ČSSD také za jeho vedení straníky vylučovala. Bylo to ale v souvislosti s trestními kauzami, ne s rozdílnými názory na řešení politické situace.

Paroubek ale připomíná, že každý z poslanců strany podepsal ještě před poslaneckým slibem etický kodex, který říká, že v případě odchodu z klubu by měli složit poslanecký mandát. Poslanci ČSSD se také písemně zavázali, že nepodpoří žádný "trojkoaliční" projekt.

Místopředseda klubu ČSSD David Rath připojil k Melčákově kritice také obvinění z korupce ze strany ODS, pro svoje tvrzení ale nemá žádné důkazy, prý by k jejich získání potřeboval schopnosti světových rozvědek.

ODS se teď chystá Ratha za jeho výroky žalovat. "Jedná se o sprostou pomluvu," řekl právník Petr Toman, jehož advokátní kancelář žalobu připravuje. Do pátku ji podá u Krajského soudu v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy