ODS navrhuje nižší daň z příjmů - 13,5 procenta

Kateřina Eliášová, Jakub Antoš
14. 8. 2007 3:00
Čunek, Topolánek a Bursík ponocovali nad reformou
Mirek Topolánek a balík reformních návrhů
Mirek Topolánek a balík reformních návrhů | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Noc plná vyjednávání. Přesně to se odehrávalo od pondělního večera až do dnešní druhé hodiny ranní: jednotlivé vládní strany a posléze jejich vyjednavači společně se snažili vypilovat reformu veřejných financí.

Reformní balík dostanou už dnes na stůl poslanci, kteří tento týden ve druhém, respektive třetím čtení buďto změny daní a dávek pošlou do Senátu, anebo jej zamítnou. Druhá varianta by byla pro vládu fatální: Premiér Mirek Topolánek s prosazením reforem spojil existenci svého kabinetu.

Vypjaté debaty absolvovaly v pondělí večer poslanecké kluby ODS a lidovců. Lidovci se nedomluvili na ničem konkrétním, zato ODS přišla s novým návrhem na výrazné snížení daně z příjmu fyzických osob - na 13,5 procenta, pravděpodobně v roce 2009.

Poté se s půlnocí sešli vyjednavači tří stran. Ani více než dvouhodinová diskuse nepřinesla jasný výsledek. Koalice nicméně společný pozměňovací návrh předloží až na středečním jednání sněmovny.

Foto: Aktuálně.cz

Blog o reformě: Aleš Michl: Reforma je mimo

"Jednání bylo nicméně uspokojivé, nepochybně se dohodneme. Ale přinutí nás to uričtě znovu se sejít během úterý - dopoledne, odpoledne, večer - jak bude třeba," oznámil nad ránem Topolánek. "Zítra budeme pokračovat. V zásadě každý řekl požadavky, ty se rozdiskutovaly a ráno budeme pokračovat, " doplnil ho šéf lidovců Jiří Čunek.

Lidovci: chceme udržet vládu

Předsedkyně klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová byla sdílnější. A prozradila, s jakým návrhem ODS před koaliční partnery po jednání svého klubu předstoupila.

Změna sazby daně z příjmu právnických osob by měla klesnout už příští rok na 21 procent, u daně z příjmu fyzických osob by sazba klesla na 13,5 procenta v roce 2009.

"Je to návrh, který musíme brát vážně a zvážit to. Musím ale říct, že tu přijatelnost vidím dost obtížně, ale nechci teď říct v tuto chvíli a mluvit za klub. Dopoledne půjdeme do jednání, ale my bychom spíše uvítali tu vládní verzi," řekla novinářům Šojdrová.

Šojdrová nechtěla po nočním jednání říci jasné ne či ano návrhu klubu ODS. "Chceme, aby vláda pokračovala, aby reforma prošla. Tak teď nechci říkat, že je něco nepřijatelného nebo naopak něco dohodnutého," doplnila Šojdrová.

Rovněž Zelení neřekli, jestli návrh ODS podpoří nebo ne. Chtějí také dál jednat.

Problematický Hovorka

Největší problémy teď činí vládním stranám lidovecký poslanec Ludvík Hovorka. Ten stále trvá na svých podmínkách. Pokud nebudou splněny, balík zákonů při jednání ve sněmovně nepodpoří.

Ludvík Hovorka (KDU-ČSL)
Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) | Foto: KDU-ČSL
 

Hovorka požaduje zákaz snižování firemních daní pod 22 procent a vyškrtnutí poplatků u lékaře ze zdravotnické části reformy veřejných rozpočtů.

Poslanci KDU-ČSL se jej marně snažili zviklat.

Nad návrhy si lidovci sedli v sedm večer, fakticky však začali jednat až o tři hodiny později, kdy svůj výsledek oznámila ODS. Za zavřenými dveřmi byl slyšet křik ministra financí Miroslava Kalouska, poté se téměř na dvě hodiny zavřel v místnosti sám předseda Jiří Čunek s rebelujícím Hovorkou.

Nakonec jej Čunek o půlnoci odvedl na jednání vyjednavačů trojkoalice. Zjevně ani to nepomohlo.

"Pan Hovorka slyšel všechny názory. Teď bude zvažovat, co dál. Dopoledne si na to znovu sedne lidovecký klub," řekl k tomu Čunek.

Hovorka nechtěl nic komentovat.

Foto: Ludvík Hradilek
 

ODS: Domluvili jsme se s Tlustým. Nebo?

Výsledek dlouhých debat je tak zatím jediný: ODS oznámila, že se blíží shodě s rebelující skupinou kolem Vlastimila Tlustého. Exministr financí doposud odmítal pro reformu zvednout ruku s tím, že ji považuje za špatnou.

"Dohodli jsme se," oznámil Tlustý. A to za cenu rychlejšího snížení daně z příjmu fyzických osob. "Bylo mi slíbeno snížení daně z příjmu u fyzických osob na 12,5 procenta." 

Shoda však podle mnohých poslanců nebyla tak dokonalá, jak ji Tlustý líčil.

Topolánek totiž odešel na schůzku trojkoalice s návrhem na daň ve výši 13,5 procenta. Ministerský předseda to nepřímo potvrdil: "Vlastimil Tlustý navrhuje určitý kompromisní návrh, který není dalek toho, co chceme prosazovat v koalici. V tomto smyslu si myslím, že došlo k výraznému sblížení názorů," řekl Topolánek.

Sazba: Místo 15 procent 13, 5

Dnes jsou sazby daně z příjmu fyzických osob odstupňovány podle výše příjmu, a to na 12, 19, 25 a 32 procentech. Po reformě měla být podle původní vize jediná sazba, a to 15 procent. Nicméně je počítána z tak zvané super hrubé mzdy - tedy včetně plateb zaměstnance a zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění. V konečném důsledku jde o sazbu 23,1 procenta.

Tlustý považoval takovou úpravu sazby za kosmetickou. V pondělí v noci oznámil, že od ODS získal ústupek: Daň se superhrubé mzdy se má u fyzických osob už od ledna 2008 snížit na 12,5 procenta.

"Z dnešního jednání je jasné, že cílová varianta, kterou prosazuje ODS, je varianta s 19procentní sazbou daně z příjmu pro právnické osoby, 12,5procentní sazbou daně z příjmu pro fyzické osoby, a s DPH podle vládního návrhu, tedy 19 a 9 procent," řekl Aktuálně.cz ihned po schůzce Tlustý.

Ostatní poslanci ODS ovšem označili požadavek na daň ve výši 12,5 procenta za nemožný. Ve hře je podle nich spíše varianta, že by od příštího roku daň klesla na 13,5 procenta a o další procento nejdříve roku 2009.

"Zatím je to ovšem nedořešené. Není jasné, jak budou definovány odčitatelné položky; ani to, kde se vezmou peníze na snižování schodku státního rozpočtu," uvedl pod slibem anonymity jeden z poslanců. Plán je podle něj spíše zbožným přáním Tlustého než tím, co je možné ve vládě dohodnout.

Tlustý však trvá na tom, že právě v této podobě - (tedy daň ve výši 12,5 %) - musí reforma projít druhým, respektive třetím čtením, která ji čekají v úterý.

"Buď se prosadí tento kompromisní návrh skutečné daňové reformy, a pak ho podpoříme. Anebo se neprosadí a zůstane to u toho stavu, že v daňové oblasti se vlastně nic zvláštního nemá odehrát. A pak je východiskem vypuštění daňové části reformy z balíku, jinak neprojde," řekl bývalý ministr financí, který kolem vlastních návrhů vytvořil platformu stejně smýšlejících členů ODS.

Topolánek nad ránem prohlásil, že ODS mu vstříc vyjde: "Ty pozměňovací návrhy budeme překládat tak, jak jsme je diskutovali na klubech," řekl premiér.

Projděte si grafiku: Jaké doposud byly hlavní rysy reformy?

 

Právě se děje

Další zprávy