Lidovci se snažili. Ale o reformě Hovorku nepřesvědčili

Jakub Antoš
14. 8. 2007 2:20
Poslanec vzdoroval i po sedmi hodinách debat

Praha - Měla to být krátká schůzka poslaneckých klubů nad reformními návrhy.

Zatímco však ostatní dvě vládní strany - ODS a zelení - zakrátko opustili jednací síně s tím, že jsou domluveny, u lidovců to skřípalo. Jednání si dvojnásobně protáhlo. A skončilo bez jasného výsledku.

Vítězem se však mohl cítit poslanec Ludvík Hovorka. Na jednání klubu odolal tlaku kolegů a představitelů koaličních stran a zatím trvá na svých podmínkách, po jejichž splnění je ochoten reformní balík podpořit.

Že lidovci poslance Hovorku nedokázali přesvědčit, aby změnil svůj postoj a zvedl ruku pro reformu, naznačovalo už rozladění ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL), který odcházel před koncem schůze klubu viditelně podrážděný.

Nepřesvědčil jej ani Jiří Čunek
Nepřesvědčil jej ani Jiří Čunek | Foto: Ondřej Besperát

Svůj postoj ovšem Hovorka avizoval už dnes odpoledne. "Ano, trvám na tom. Myslím si, že zavádět poplatky u lékaře není dobrý nápad," řekl před jednáním deníku Aktuálně.cz.

Probírání jeho výhrad zabralo významnou část schůze.

Lidovci a spolu s nimi i ODS si začátek schůzí svých klubů dohodli na sedmou hodinu večer.

Po tři hodiny zůstávali poslanci obou partají za zavřenými dvěřmi.

Před desátou hodinou večer oznámil občanskodemokratický rebel Vlastimil Tlustý, že se klub dohodl na společném vyjednávacím postoji. A že se pokusí snížit daň z příjmu fyzických osob.

To se hned doneslo lidovcům. A vypadalo to, že že právě na zprávy z tábora nejsilnější vládní strany čekali. Původně měli totiž skončit také před desátou hodinou, neboť přesně na ten čas politici naplánovali setkání na úrovni předsedů koaličních stran.

Všechno bylo jinak. Po Tlustého vystoupení začali lidovci horečně jednat.

Mluvčí lidovců Martin Horálek, který na klubu byl, každou chvíli oznamoval, že už brzy skončí. Jenže se zas a znovu jednání protáhlo.

Ani Stanislav Juránek
Ani Stanislav Juránek | Foto: Ludvík Hradilek

V půl dvanácté se členové klubu beze slova rozešli. Nikdo nechtěl s novináři ztratit slovo.

Za zavřenými dveřmi zůstal pouze šéf lidovců Jiří Čunek, rebelující poslanec Ludvík Hovorka a místopředseda strany Stanislav Juránek. Společně rokovali ještě hodinu.

"My se s panem Hovorkou známe strašně dlouho, takže my se vždycky dohodneme," reagoval Jiří Čunek na otázku, zda už našli řešení.

Slib, že vládu podpoři, mu Hovorka nedal. "Ne, o ničem takovém jsme se ještě nebavili. My jsme se bavili o věcných záležitostech," řekl předseda.

Ani Hovorka nechtěl o variantách dalšího vývoje spekulovat.  "Bude to záležet na výsledku jednání s ODS," řekl Hovorka.

O pár hodin později přišel za novináři premiér. Ani on nedokázal Hovorku zlomit.

 

Právě se děje

Další zprávy