V zákulisí: přemlouvá se, přeběhlíci čekají

Kateřina Eliášová
14. 8. 2007 16:29
Vláda hraje o hlasy "nejistých" poslanců
Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) hovoří s novináři v kuloárech
Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) hovoří s novináři v kuloárech | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Klíčová schůze Poslanecké sněmovny začala, aniž má vláda jistotu, že lidovecký poslanec Hovorka bude hlasovat pro reformu. Ale v tuto chvíli nejen Hovorka, ale i dalších několik hlasů nemá premiér zcela pod kontrolou.

Přemlouvání - tak důležité pro osud reformy i vlády - vstoupilo do nejnapínavější fáze. Jí se původně lidovci, k nimž Hovorka patří, chtěli vyhnout. Hlas svého kolegy totiž nemají jistý, i když se už v největším sále sněmovny vede zuřivá debata o reformě.

Bez hlasu lidoveckého rebela by vláda velmi riskovala. Jsou tu totiž další nejistí: "přeběhlíci" Pohanka a Melčák (dříve ČSSD).

"Jednáme stále, ale nevím, kdy to skončí. Budeme si chtít ještě sednout nad celým návrhem, až bude naprosto kompletní," řekl Aktuálně.cz Michal Pohanka na otázku, zda i tentokrát pomohou vládě, jako to udělali při jejím vzniku.

Na hlasování o programu schůze navíc nepřišel další lidovec, exministr životního protředí Libor Ambrozek. Ten na sebe upozornil už v říjnu, kdy odmítl dát důvěru vládě premiéra Topolánka a hlasování se zdržel.

Hovorka: platit u lékaře ne!

Poslanec Hovorka už dal najevo, že je ochoten slevit z některých svých požadavků. Udělal to na poslední chvíli a poprvé od té doby, co vyslovil nahlas nesouhlas především s placením poplatků u lékaře.

"Bylo mi řečeno, že nechtějí řešit věci silově, že je to věcí kompromisu, a já se o ten kompromis snažím," uvedl Hovorka po přerušení klubu KDU-ČSL.

Stále však trvá na tom, že nechce, aby děti platily poplatky u lékaře. Co se týče poplatků za recept, o tom se zatím jedná. Hovorka je ochoten ustoupit ve snižování daní z příjmu právnických osob.

Lidovecký rebel však také zatím neopustil dva zásadní požadavky, které mají zabránit mocenskému převratu ve zdravotnictví. Ministr Tomáš Julínek v reformě navrhuje, aby ředitele VZP, která kontroluje dvě třetiny zdravotnických financí, jmenovala vláda. Hovorka však trvá na tom, že ho i nadále bude volit sněmovna na návrh správní rady VZP.

Nechce připustit ani to, aby se rozšířily pravomoci pojišťoven do té míry, že by mohly nabízet smlouvy ambulantním lékařům bez výběrového řízení. Oba škrty v reformě podporuje většina lékařské veřejnosti včetně poslance Pohanky.

Koalice v pohotovosti

Lídři koalice už počítají s tím, že vyjednávání o podobě reformy budou pokračovat i poté, co skončí parlamentní debata. Čeká je jednání mezi sebou i s "nejistými" poslanci.

"Zatím není nic domluveno, a musí rozhodnout šéfové stran," komentoval šéf poslanců ODS Petr Tluchoř spekulace, že se podařilo domluvit kompromis s Vlastimilem Tlustým, dalším z rebelů, a že lidovec Hovorka ustupuje.

 

Právě se děje

Další zprávy