ODS už chystá scénář pro druhý pokus

Petr Holub, Sabina Slonková
12. 6. 2006 13:30
Praha - Týden po zahájení povolebních rozhovorů se ODS začíná smiřovat s tím, že koaliční vláda s lidovci a zelenými na první pokus ve sněmovně důvěru nezíská.
ČSSD pravo-středovou koalici nepodpoří, zopakoval předseda ČSSD Jiří Paroubek po jednání s Mirkem Topolánkem
ČSSD pravo-středovou koalici nepodpoří, zopakoval předseda ČSSD Jiří Paroubek po jednání s Mirkem Topolánkem | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Občanští demokraté ale počítají s tím, že i podruhé dostane od prezidenta šanci sestavit vládu Mirek Topolánek a připravují proto scénář na další kolo.

Koaliční kabinet vznikne i bez podpory

Do doby, než vznikne definitivní vláda, která projde Sněmovnou, hodlá vládnout nyní sestavovaný koaliční kabinet s lidovci a zelenými.

Jeho podoba i program by podle vyjednavačů ODS měly být hotovy do konce tohoto týdne, prezident by ji mohl jmenovat o týden později.

Ještě minulý týden si přitom vyjednavači ODS věřili, že pro koaliční vládu se stovkou křesel ve Sněmovně nakonec podporu v ČSSD vyjednají. Po víkendovém zasedání socialistů, na němž se musel každý nový poslanec zavázat, že Topolánkově vládě neumožní projít Sněmovnou, však plány vzaly za své.

Foto: Aktuálně.cz

Špičky ODS podle informací Aktuálně.cz dokonce zvažovaly, zda s nově vznikající vládou vůbec předstoupit před poslance, nakonec ale převážil názor, že tento krok podstoupí.

"Naděje, že nakonec v prvním kole získáme důvěru, sice stále ještě existuje, ale přiznejme si, že je minimální. Nyní je třeba se soustředit na druhý pokus a současně na volbu předsedy sněmovny. Ta pozice je pro nás klíčová pro případ, že by nevyšel ani druhý pokus, a volba předsedy současně podá obraz o vnitřní jednotě levice," sdělil Aktuálně.cz člen nejužšího vedení ODS.

Ve třetím kole totiž vyjednáváním o nové vládě nepověřuje prezident, ale předseda Sněmovny.

Hrad: O osmnáctém tahu nediskutujeme

Podle narýsovaného scénáře ODS pro druhé kolo pověří prezident sestavováním kabinetu znovu Mirka Topolánka.

Mluvčí prezidenta Petr Hájek nicméně nyní odmítl úvahy o pověření ve druhém kole jakkoli komentovat.

Hrad zatím nehodlá komentovat, koho prezident pověří druhým pokusem sestavit vládu. Na snímku prezident a jeho mluvčí Petr Hájek.
Hrad zatím nehodlá komentovat, koho prezident pověří druhým pokusem sestavit vládu. Na snímku prezident a jeho mluvčí Petr Hájek. | Foto: Ondřej Besperát

"Použiji šachovou terminologii pana prezidenta: Ve třetím tahu se mě ptáte na ten osmnáctý," uvedl Hájek.

Topolánek by se i ve druhém kole pokusil sestavit kabinet, v němž by většinu křesel obsadila ODS coby vítěz voleb. Zbývající posty by si v mírně obměněné sestavě mohli stejně jako v té nyní sestavové vládě rozdělit lidovci a zelení. Druhá varianta počítá s tím, že volná ministerstva by připadla nepolitickým úředníkům.

"Záleželo by, zda by ČSSD nakonec takový kabinet tolerovala a za jakých podmínek. Například je ve hře zkrácené volební období," popsal úvahy další z členů vedení ODS.

I Paroubek si chystá plán

Socialisté se s občanskými demokraty navenek shodují v tom, že debaty o nové vládě rozhodně neskončí opoziční smlouvou. Paroubkovi lidé se rezervovaně stavějí i k možnosti velké koalice ČSSD a ODS.

Sociální demokraté totiž deklarovali body, v nichž ČSSD nehodlá přistoupit na kompromisy: Vládu by neřídil Topolánek, ODS by musela opustit myšlenku rovné daně, přistoupit na existenci neziskových nemocnic a v evropské politice se zavázat ke společnému postupu s ČSSD.

"O zdravotnictví by se s občanskými demokraty dalo jednat," připouští odcházející ministr David Rath s odkazem na názory pražského primátora Pavla Béma.

Požadavky ČSSD jsou ale dle veřejných výroků občanských demokratů pro ODS zcela nepřijatelné. Už předchozí volby ale ukázaly, že strany často ze svých původních kategorických NE časem sleví výměnou za ústupek "protivníka".

Nezávisle na ODS sociální demokraté narýsovali svůj vlastní plán, jak postupovat, když Topolánkova vláda v prvním kole neprojde Sněmovnou. Jiří Paroubek hodlá usilovat o to, aby to byl právě on, koho prezident ve druhém pokusu pověří sestavováním nového kabinetu.

Foto: Ondřej Besperát

Paroubek by pak chtěl znovu usednout ve Strakově akademii s lidovci a zelenými. V takovém případě by ale menšinový kabinet museli ve Sněmovně "jistit" komunisté, což obě menší strany navenek odmítají.

 

Právě se děje

Další zprávy