Volby zaplatily zeleným milionové dluhy

Pavel Baroch
12. 6. 2006 0:01
Praha - Úspěchem ve volbách vyřešila Strana zelených svůj letitý problém - splacení milionového dluhu.
Strana zelených
Strana zelených | Foto: Strana zelených

Strana totiž dostane od státu za získané hlasy ve volbách desítky milionů korun.

"Zaplatíme úplně všechny dluhy, které máme, a ještě nám nemalá částka zbyde," říká spokojeně Martin Tichý, člen předsednictva strany, který je zodpovědný za hospodaření zelených.

Strana vstupovala do voleb s pětimilionovým dluhem, který se s ní táhnul od roku 1992, kdy zelení ve volbách propadli. Na volby straně půjčila významná mediální agentura Médea devět milionů a dalších 4,8 milionů si zelení ještě půjčili od České spořitelny.

Celkem tedy Strana zelených dluží zhruba devatenáct milionů korun.

Jelikož v nynějších volbách straně odevzdalo hlas bezmála 336,5 tisíce lidí, znamená to, že zelení dostanou od státu podle volebního zákona zhruba 33,6 milionů korun. Za každý hlas totiž strana dostane sto korun.

Infobox

PENÍZE ZA VOLBY

(Kolik peněz dostanou strany za získané hlasy)

 

  • ODS: 189,2 mil.
  • ČSSD: 172,9 mil.
  • KSČM: 68,5 mil.
  • KDU-ČSL: 38,7 mil.
  • Zelení: 33,6 mil.
  • SNK ED: 11,2 mil.

Po splacení dluhů tak zeleným zůstane ještě zhruba patnáct milionů korun.

Straně ovšem ze státní pokladny poplynou další miliony.

Každá strana či hnutí, které ve volbách překročí tříprocentní hranici, má nárok na každoroční příspěvek šest milionů korun a navíc na 200 tisíc korun za každých dalších 0,1 procenta hlasů. Pokud ovšem strana překročí pět procent, příspěvek  nad tuto hranici se už nezvyšuje.

Zelení, stejně jako další parlamentní strany, ještě dostanou za každého poslance každý rok 900 tisíc korun. V případě zelených, kteří mají šest poslanců, jde o částku 5,4 milionů korun.

Strana už dostává 900 tisíc korun za senátora Jaromíra Štětinu, který kandidoval za zelené. A za dva krajské zastupitele na jižní Moravě má strana nárok na půl milionu.

Martin Tichý z předsednictva Strany zelených uvedl, že kromě zaplacení dluhů použije strana část peněz z voleb nejspíš na kampaň před komunálními a senátními volbami na podzim, část pak na běžný provoz. Rozdělení peněz však musí potvrdit republiková rada.

 

 

Právě se děje

Další zprávy