Paroubek a Topolánek:schůzka po telefonu

Red DOM
11. 6. 2006 18:32
Praha - Jiří Paroubek a Mirek Topolánek si po telefonu domluvili schůzku mezi čtyřma očima. Termín ani místo neprozradili.
Budoucí premiér a předsedkyně sněmovny?
Budoucí premiér a předsedkyně sněmovny? | Foto: Ondřej Besperát

"Volali jsme si a domluvili jsme si osobní schůzku, která se uskuteční v nejbližší době," řekl ČTK Paroubek. Oba politici chtějí svu schůzkou navázat na debatu vyjednávacích týmů ODS a ČSSD, které se sešly v pátek.

Mirek Topolánek se snaží sestavit vládu ve spolupráci s KDU-ČSL a Stranou Zelených, sociální demokraté zatím veřejně odmítají takovou vládu podpořit.

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek | Foto: Ludvík Hradilek
Paroubkovi poslanci podepsali věrnost

Povede ODS sněmovnu?

Předseda ODS Mirek Topolánek dnes v pořadu Sedmička řekl, že by jeho strana mohla do čela sněmovny nominovat někoho, jako je Miroslava Němcová.

Místopředsedkyni Občanské demokratické strany Němcovou, která zastávala v právě končícím volebním období funkci místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, považuje Topolánek za schopnou vést celou dolní komoru.

"Pokud to bude někdo z ODS, tak to bude někdo jako Miroslava Němcová, která má jak zkušenosti sněmovnu vést, tak lidské i jiné vlastnosti to dělat dobře," prohlásil v pořadu Topolánek.

Topolánek uvedl, že jako vítězná strana má ambici funkci šéfa sněmovny obsadit.

Nevyloučil ale, že toto křeslo může být ve hře při jednání se sociálními demokraty o podpoře či toleranci jeho vznikající vlády s lidovci a zelenými, která nemá ve sněmovně potřebnou většinu.

Taková podpora se jeví jako jediné východisku z povolebního patu, poněvadž Topolánek vznik velké koalice ODS a ČSSD po vzoru Německa odmítá.

Předčasné volby považuje také za nešťastné řešení, protože by se prý jednalo o řešení nepřijatelné pro naprostou většinu občanů.

"Velká koalice a předčasné volby, to jsou mantinely. My se pohybujeme někde uprostřed," řekl předseda ODS.

ODS nyní jedná o koaliční smlouvě s lidovci a zelenými, jenže k potřebné většině jim ve sněmovně chybí alespoň jeden hlas. Občanští demokraté proto vedou rozhovory i se sociálními demokraty, kteří ale v sobotu odmítli vznikající kabinet podpořit.

 

Právě se děje

Další zprávy