ODS a TOP 09 zpřísnily hazard, podle VV ale málo

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
6. 9. 2011 20:15
Sledovali jsme, jak poslanci v úterý až do večera bourali veta důležitých zákonů
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vypořádat se s vety prezidenta Václava Klause a připomínkami Senátu. To byl hlavní úkol koaličních poslanců, kteří na úterním jednání sněmovny znovu hlasovali o důležitých zákonech. A podařilo se jim ho splnit.   

Zlou krev ale ve vládních řadách způsobilo hlasování o zpřísnění podmínek pro hazard. Věcem veřejným se zdá, že úprava, kterou už jednou poslanci odsouhlasili, ale Senát ji vrátil s drobnými úpravami, není dostatečná.

Navzdory protestům VV ale pro zákon zvedli ruku jak poslanci ODS a TOP 09, tak opoziční ČSSD a KSČM. Věci veřejné to považují za "koaliční nevěru" a hrozí, že to vládním stranám vrátí hlasováním s opozicí v rozhodování o některé z reforem. 

Vít Bárta, šéf poslanců VV.
Vít Bárta, šéf poslanců VV. | Foto: ČTK

Zákon mimo jiné umožní obcím, aby zakázaly hazard nejen na celém svém území, ale také třeba jen v některé části - například pouze v jedné ulici. 

Loterijním společnostem se také zkrátí licence - dostanou ji na 3 roky místo na 10 let jako dosud.

Zpřísní se jim i podmínky - společnosti provozující hrací automaty budou muset mít v hotovosti minimálně 30 milionů korun, velké loterijní společnosti pak 100 milionů.

Sami autoři změn přiznávají, že tady může být "čertovo kopýtko". Loterijní společnosti se budou zřejmě spojovat a propojovat, aby tyto podmínky splnily.

Střídavá péče nebude povinná

Naopak sněmovna nedokázala přehlasovat Senát v případě zákona o střídavé péči, ten tak spadl pod stůl.

Zákon, který Senát kritizoval, by soudům v podstatě přikazoval nařizovat střídavou péči rozvedených manželů o jejich dítě pokaždé, když se na ní rodiče dohodnou.

Kritici tvrdili, že zákon nepřihlíží k zájmům jednotlivých dětí.

Na možnosti ukládat mladistvým pachatelům závažných trestných činů ochranné léčení na neomezeně dlouhou dobu se naproti tomu poslanci dohodli. Sněmovna to téměř jednomyslně posvětila spolu s doporučením Senátu zpřesnit podmínky, za kterých by mohla být léčba nařízena.

Takzvanou kmetiněvskou novelu zákona o soudnictví ve věcech mládeže nyní dostane k podpisu prezident.

Novela má podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) zabránit případům, kdy se dětští vrazi po skončení ochranné výchovy dosažením 18 let věku dostanou mimo jakoukoli kontrolu státu.

Nízkoemisní zóny budou

Města získají pravomoc určit zóny se zákazem vjezdu pro starší auta, která nesplňují emisní limity. Rozhodli o tom poslanci, ti tak přehlasovali veto prezidenta Václava Klause.

Obce by zóny mohly vyhlásit jen tam, kde znečištění překračuje limity a zároveň existuje objízdná trasa. Prezidentovi ale takový návrh vadil, protože to podle něj vytváří prostor pro "korupci a voluntarismus".

Václav Klaus se svými argumenty neuspěl.
Václav Klaus se svými argumenty neuspěl. | Foto: Ludvík Hradilek

Zákon zároveň umožňuje vládě, aby mohla omezit výrobu velkých znečišťovatelů.

I to Klaus kritizoval. "Zákon zvyšuje míru regulace podnikání tím, že umožňuje vládě nařídit omezení výroby firmy bez ohledu na to, zda konkrétní firma emisní limity plní či nikoliv," napsal ve zdůvodnění, proč zákon vetuje.

Za předlohu se v úterý opět přimlouval jeden ze spoluautorů, exministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS).

Kritikou naopak nešetřila zpravodajka Kateřina Konečná (KSČM), podle níž jsou někteří poslanci koalice v pubertě, když nevyslyší argumenty o nesmyslnosti a neúčelnosti novely. Zóny podle Konečné nevzniknou, protože jde o legislativní paskvil; norma navíc bude nahrazena zcela novým zákonem.

Hegerova reforma má zelenou

Poslanci přehlasovali také veto Senátu, který nesouhlasil s první fází zdravotní reformy.

Definitivně tak platí rozdělení zdravotní péče na standardní a nadstandardní - zákon zavádí možnost si za nadstandard připlatit.

Zákon také zvyšuje poplatek za den v nemocnici ze 60 na 100 korun. Zároveň přestanou pojišťovny hradit léky, které jsou levnější než 50 korun, a lékárny už nebudou smět lákat pacienty na třicetikorunové slevy.

Opozice avizovala, že novelu napadne u Ústavního soudu, a to kvůli nadstandardu i poplatkům. Podle poslance ČSSD Davida Ratha začnou straničtí právníci nyní na stížnosti pracovat. "Předpokládám, že v nejbližších týdnech, maximálně měsících, protože to musí napsat kvalitně, budeme ústavní stížnost podávat," řekl Rath.

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) ale předloha není v rozporu s Listinou základních práv a svobod, neboť rozdělením péče se její standard nesníží.

"Zajišťuje pojištěnci jeho nárok na zdravotní péči, zavádí možnost připlatit si legálně na ekonomicky náročnější péči," uvedl ministr. Podle něj norma nepřinese rozdělení péče na tu pro bohaté a na tu pro chudé, jak tvrdí opozice. 

ČT1 a ČT24 bez reklamy

Naopak v případě zákona o České televizi poslanci ustoupili horní komoře a přijali zákon se senátními obměnami.

Senátoři chtěli, aby veřejnoprávní televize dala jeden a čtvrt milionu korun měsíčně na rozvoj digitálního vysílání, a to až do poloviny příštího roku. Zároveň má dát z výnosů z reklamy dalších 18 milionů na informační kampaň.

Po úterním hlasování ve sněmovně je definitivní, že zmizí reklama z programů ČT1 a ČT24 a také ze všech webových stránek veřejnoprávní televize.

Kromě toho zmizí z vysílání ČT i teleshopping.

Za kupčení s hlasy až 3 roky vězení

Sněmovna také v úterý schválila, že kupčení s hlasy při volbách bude trestné. Tento návrh teď ale ještě posílá Senátu.

Poslanci vládní koalice prosadili, aby tomu, kdo by poskytl "majetkový prospěch" jinému za to, jak bude hlasovat ve volbách, hrozily až 3 roky vězení.

Proti byla ČSSD, která namítala, že by to mohlo vést ke zpochybňování voleb. Druhá opoziční strana - KSČM - naopak novelu trestního zákoníku podpořila.

 

Právě se děje

Další zprávy