Novinky pro střídavou péči rodičů Senát nepodpořil

ČTK ČTK
20. 7. 2011 15:16
Konečné slovo bude mít sněmovna, tou návrh v červnu těsnou většinou prošel
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Senát odmítl poslanecký návrh, podle něhož by děti po rozvodu měly být častěji z rozhodnutí soudu ve střídavé péči rodičů.

Výhrady k tomu měla i vláda.

Konečné slovo tak bude na sněmovně, která v červnu návrh v rámci novely zákona o rodině schválila jen poměrně těsnou většinou 77 ze 141 hlasů. Pro případné přehlasování Senátu by bylo třeba 101 hlasů.

Návrh má podle jeho předkladatele, poslance ODS Pavla Staňka, pomoci narušit tendenční praxi, kdy soudy ve více než 90 procentech případů svěřují dítě do péče matky.

Střídavá péče je podle Staňka určována jen zhruba ve čtyřech procentech případů, i když soudy tuto možnost mají už od roku 1998.

Současná úprava je dostatečná, říkají kritici novely

Podle kritiků novely je ale dostatečná současná úprava, kterou by měla vylepšit až vládní předloha občanského zákoníku. Se zastánci novely se o tom přeli téměř dvě hodiny.

Žádné výhrady senátoři neměli naopak k druhé části Staňkovy novely, která má prodloužit lhůtu k popření otcovství ze současného půl roku od narození dítěte na půl roku od chvíle, kdy muž nabude podezření, že otcem ve skutečnosti není.

Mohl by to ale provést nejpozději do tří let věku dítěte. Tato úprava by se měla vztahovat pouze na děti narozené v manželství. Je reakcí na verdikt Ústavního soudu, který dosavadní právní úpravu zrušil s platností ke konci letošního roku.

 

Právě se děje

Další zprávy