Pravidla pro hazard zpřísní. VV tvrdí, že příliš málo

Domácí ČTK Jan Němec (redaktor) Domácí, ČTK, Jan Němec (redaktor)
6. 9. 2011 17:26
Jediní poslanci za VV hlasovali proti. Takto upravená pravidla se jim zdají příliš měkká

Praha - Poslanci znovu - a tentokrát definitivně - přijali zákon, který částečně omezuje hazard. Přijali verzi, kterou jim jen s drobnými úpravami navrhl Senát.

Proti byly nakonec jen Věci veřejné, které namítaly, že zákon neomezuje hazard dostatečně a že hrozí arbitráže.

De facto se tak opakovala situace, kdy sněmovna schvalovala zákon poprvé a posílala jej Senátu.

"Pokud se stane to, co minule, že se to pokusí ODS a TOP 09 prohlasovat s opozicí, budeme to považovat za koaliční nevěru, za porušení koaliční smlouvy," řekl před hlasováním předseda strany Radek John.

Poslanec VV a kritik loterijního byznysu Josef Novotný mimo jiné řekl, že "novelu nenapsali poslanci, ale loterijní firmy" a dodal ještě, že "novela naprosto arogantně omezuje správní poplatek, zatímco třeba realitní kanceláře nebo developeři takovou úlevu nemají".

Ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) pak ještě obvinil ze lži a označil za lháře.

Kalousek na oplátku uvedl, že to byli právě poslanci VV, na jejichž žádost vláda v novém zákoně o daních z příjmů snížila odvod loterijní daně.

Nezapomněl ještě popíchnout poslance Babáka, když jeho snahu argumentovat označil za "bezzubou" - to v narážce na nedávnou rvačku, při níž Babák přišel o přední zuby.

Obce můžou zakázat hazard

Nový zákon umožní obcím, aby zakázaly hazard nejen na celém svém území, ale také třeba jen v některé části - například pouze v jedné ulici. 

Loterijní společnosti budou muset vydat celých 20 procent výtěžku na veřejně prospěšné aktivity. Teď dávají menší společnosti 6 procent, větší 20 procent. Některé z nich se proto účelově rozdělují na společnosti menší.

Čtvrtina z odevzdaných peněz navíc půjde na konta obcí a měst.

Zpřísnění podmínek pro hazard

Loterijním společnostem se také zkrátí licence - dostanou ji na 3 roky, místo na 10 let jako dosud.

Zpřísní se jim i podmínky - společnosti provozující hrací automaty budou muset mít v hotovosti minimálně 30 milionů korun, velké loterijní společnosti pak 100 milionů.

Sami autoři změn přiznávají, že tady může být "čertovo kopýtko". Loterijní společnosti se budou zřejmě spojovat a propojovat, aby tyto podmínky splnily.

Hazard se na internetu regulovat nebude.

 

Právě se děje

Další zprávy