Nový úkol pro politiky: Co v zahraničí slíbí, musí dodržet

Kateřina Surmanová
23. 6. 2015 14:11
Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek chce zatrhnout plané sliby Česka směrem do ciziny. Téma otevře na úterní podvečerní schůzce s prezidentem, premiérem a dalšími politiky.
Ministr Lubomír Zaorálek.
Ministr Lubomír Zaorálek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pro podnikatelské delegace, které doprovázejí ministra nebo prezidenta na zahraniční cestě, se během uplynulých let vžil termín "zážitková turistika".

Nikdo nehlídal, co a jestli vůbec něco vzešlo z výpravy, kterou zaplatily veřejné peníze, a mnozí byznysmeni to prostě brali jako příležitost udělat si malou dovolenou v zajímavé zemi.

Současné vedení Černínského paláce by tomu rádo učinilo přítrž, téma ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) otevře na úterní podvečerní schůzce s prezidentem, premiérem a dalšími vrcholnými politiky.

Překvapil Zeman

Nové opatření má být jednoduché: co se na zahraniční misi slíbí, to se dodrží. A nebude se slibovat něco, co dodržet nelze.

Druhý případ dokumentuje překvapení, které ministerstvu obrany a armádě přichystal Miloš Zeman na svém únorovém výjezdu do Královéhradeckého kraje.

Byla to sice domácí cesta, ale se zahraničním příslibem. Prezident jako hotovou věc prezentoval, že Česko pošle do Jordánska polní nemocnici, jenomže armáda o tom neměla tušení a ani Jordánsko o nic takového nežádalo.

"Jordánsko by preferovalo pomoc z muslimské země. Polní nemocnice také není vhodný nástroj, jak uprchlíkům pomoci," upozorňoval tehdejší náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Povede se pečlivý zápis

V úterý se tak chtějí vybraní ministři, šéfové ústavních komor, prezident a premiér dohodnout, že se v Černínském paláci povede pečlivý zápis o tom, jaké závazky na služebních cestách padly, a také aby se politici dopředu domluvili, s jakou nabídkou za hranicemi vystoupí.

Po návratu budou úředníci ministerstva průběžně kontrolovat, že se úkoly plní.

Hrad je podle všeho plánu nakloněn.

"Takovou aktivitu samozřejmě vítáme. Zahraniční cesty pana prezidenta už konkrétní výsledky přinášejí. Výslednicí loňské návštěvy Čínské lidové republiky bude otevření pobočky Bank of China v České republice do konce letošního roku, zahájeno bude také přímé letecké spojení s Čínou. Na základě nedávného rozhovoru s ruským prezidentem konečně dochází k pozitivnímu posunu ve věci pohledávky ve výši pěti miliard korun, jde o paroplynovou elektrárnu Poljarnaja," uvedl Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta.

Zaorálek: trend nevydrží sám od sebe

Vedení databáze zahraničních příslibů je součástí většího zaměření ministerstva zahraničí na ekonomickou diplomacii a pomoc exportérům.

Čísla vycházejí dobře a vývoz roste, ale podle Zaorálka se nedá spoléhat, že příznivý trend vydrží sám od sebe.

"Rostoucí export a lepší výsledky zahraničního obchodu nemohou být dílem náhody, nýbrž systematičnosti,“ říká ministr a upomíná na pracovní slogan, který si pro svoje úkoly v Černínském paláci stanovili – být ministerstvem využitých zahraničních příležitostí.

Jednáno s Kazachstánem

Na soupise úkolů z loňských a letošních let je například navázání na jednání o pohledávce, kterou má Česká republika za Kazachstánem, závazek spadá pod výstupy loňské prezidentovy návštěvy v Kazachstánu.

Jde o takzvané jamburské dohody, uzavřené ještě mezi předrevolučním Československem a tehdejším Sovětským svazem.

Dluh za pomoc při stavbě plynárenské infrastruktury přesahuje 4,5 miliardy a dělí se mezi Ukrajinu a Kazachstán.

Zaorálek chce podpořit ministerstvo financí

Černínský palác počítá s tím, že podpoří ministerstvo financí v dalším jednání, kde už by se mělo bavit o možnostech, jak pohledávku vypořádat.

Je to rozdíl oproti čtyři roky starému setkání expremiéra Petra Nečase (ODS) s jeho ukrajinským protějškem Mykolou Azarovem.

Přestože Azarov tehdy v Praze uzavřel několik mezivládních dohod a vyzýval české podnikatele, aby v jeho zemi investovali, o starém dluhu nepadlo ani slovo.

 

Právě se děje

Další zprávy