Koho za primátora? Pražskou ODS odmítli Fejk i Töpfer

Kateřina Eliášová
5. 8. 2010 21:44
O lídrovi ODS v Praze se rozhodne v pondělí, politici jméno tají
Pražský magistrát. Po dvaceti letech jej možná bude řídit poprvé primátor, který nebude z ODS. Ukážou říjnové volby
Pražský magistrát. Po dvaceti letech jej možná bude řídit poprvé primátor, který nebude z ODS. Ukážou říjnové volby | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Všechny velké politické strany už oznámily, koho si představují ve funkci pražského primátora. Až na ODS.

Občanští demokraté zatím kandidáta úzkostlivě tají. Anebo ho stále neznají. Je tak možné, že se veřejnost jméno dozví až po prázdninách.

Pražskou kandidátku chce sice ODS schválit v řádném termínu, tedy v úterý, ve hře ovšem zůstává i varianta, že ze sedmičky lídrů v jednotlivých volebních obvodech zatím nevybere "superlídra" a jeho jméno oznámí až v září.

"Veškeré spekulace o jménech teď odmítám. Jméno lídra oznámíme v pondělí," reagoval na situaci předseda pražských občanských demokratů Boris Šťastný.

Nesouhlasí ani s tvrzením, že by ODS byla v personální krizi. "Postup výběru lídra není projevem tápání nebo snad nerozhodnosti, nýbrž promyšlené strategie," stojí v SMS zprávě, kterou rozeslal svým spolustraníkům.

Pravdou nicméně zůstává, že řada oslovených politiků či nestranických kandidátů nabídku odmítla.

Dění v Praze sleduje i Nečas

Kdo chce být pražským primátorem

  • za ODS: ?
  • za TOP 09: Zdeněk Tůma
  • za ČSSD: Jiří Dientsbier ml.
  • za VV: Markéta Reedová
  • za SZ a SNK-ED: Petra Kolínská a Jiří Witzany
  • za KSČM: Marta Semelová

O situaci v pražské ODS se zajímá i premiér a předseda strany Petr Nečas.

Občanští demokraté v Praze totiž v letošních sněmovních volbách poprvé v historii prohráli, vítězství jim sebrala TOP 09 v čele s předsedou Karlem Schwarzenbergem.

"Vnímám to jako problém," přiznal Nečas. Do sestavování komunálních kandidátek se podle svých slov ale nechce vměšovat.

Přesto se ještě před uzavřením kandidátních listin sejde s vedením pražské ODS. "Bude to už druhá schůzka, spíše se průběžné informujeme o situaci v Praze a přípravě kampaně. Více nechci obsah jednání specifikovat," podotkl k tomu Boris Šťastný.

Fejk i Töpfer odmítli

Detaily vyjednávání o možném primátorovi jsou zahaleny rouškou tajemství. Ví se tak pouze o neformálních schůzkách jednotlivých členů pražské ODS s některými potenciálními adepty.

Jedním z nich byl exředitel pražské Zoologické zahrady Petr Fejk. "Plně se věnuji práci v New Yorku a platí, že určitě nebudu v komunálních volbách kandidovat ani za jeden politický subjekt," reagoval SMS zprávou na dotaz Aktuálně.cz.

Občanští demokraté znovu oslovili i svého senátora a herce Tomáše Töpfera. "Oficiální nabídka nepadla," řekl Aktuálně.cz.

Nepopírá ovšem, že byl neformálně osloven. "Nejsem v komunální politice příliš zkušený. Jsem rád tam, kde jsem," vysvětlil, proč odmítl.

"Králíci z klobouku" nejsou dobře

Podle něj není způsob hledání adeptů na primátora nejšťastnější. "Tyto akce na poslední chvíli najít obličej pro voliče nepovažuji za správné. Je to takové tahání králíka v klobouku," myslí si pražský senátor

Jako příklad uvádí výběr kandidáta za TOP 09 Zdeňka Tůmy, který byl guvernérem České národní banky. "To není člověk, který vyrostl v komunální politice, byť si ho profesně velmi vážím. Zrovna tak já nechci být nějakým parašutistou, který se někam spustí a začne řídit něco, kde v životě nebyl," podotkl.

Sám by v čele radnice uvítal stávajícího náměstka primátora Rudolfa Blažka, který je jedním ze sedmi pražských lídrů. "Považuji ho za schopného politika, který si to místo vysloužil. Za jeho náměstkování se snížila kriminalita v Praze a dobře se orientuje v komunální politice," myslí si Töpfer.

Sám Blažek připustil, že jména sedmi hlavních pražských lídrů se ještě mohou změnit. "Do 10. srpna budeme mít jasno. Pak už lze na kandidátkách pouze škrtat, nová jména se doplňovat už nemohou," upřesnil.

 

Právě se děje

Další zprávy