TOP 09 pošle do boje o primátora Prahy bankéře Tůmu

Kateřina Eliášová
13. 7. 2010 13:42
Bývalý šéf České národní banky má být superlídrem TOP 09 v hlavním městě
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kandidátem TOP 09 na pražského primátora se má stát bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.

Muž, který nedávno překvapivě odešel z čela této prestižní instituce půl roku před tím, než by mu skončil řádný mandát, se nyní stejně překvapivě do veřejného života vrací.

Informaci, kterou přinesly Parlamentní listy, potvrdily Aktuálně.cz důvěryhodné zdroje z TOP 09.

Vedení strany se zatím oficiálně odmítá ke jménům kandidátů do podzimních komunálních voleb vyjadřovat.

"Neříkám ani, že to je pravda, ani že není," citovaly Parlamentní listy šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga. Potvrdit informaci odmítl i předseda pražské organizace strany František Laudát.

Tůmovu kandidaturu nakonec připustil mluvčí TOP 09 Jan Jakob. "Tohle jméno nemohu popřít," řekl Jakob a dodal, že krajský pražský výbor o nominaci sice zatím nehlasoval, ale půjde podle něj jen o procesní potvrzení.

Domluvili to Š + K

Akutálně.cz však od zdroje zevnitř strany zjistilo, že angažmá Zdeňka Tůmy v politice TOP 09 domluvili osobně dva hlavní lídři této strany - předseda Karel Schwarzenberg a místopředseda Miroslav Kalousek.

Tůma podle tohoto zdroje minulý pátek kývl, že nabídku přijímá.

Ještě v červnu přitom v České televizi mluvil o tom, že svou další kariéru zatím neřeší.

"Svoji práci budu řešit spíš s určitým odstupem, v červenci pojedeme s rodinou na dovolenou, takže spíš v srpnu, v září, je to něco, k čemu se vrátím s čistší hlavou," řekl 13. června v Otázkách Václava Moravce.

Prahu dosud vždy vedl primátor z ODS, naposledy Pavel Bém. "Musím uznat, že jde o velmi kvalitního kandidáta. Zdeňka Tůmu znám osobně, je to dobrý výběr," reagoval Bém na Tůmovu kandidaturu. Pražská ODS zatím svého kandidáta na primátora nemá. Pokoušela se přemluvit herce a senátora Tomáše Töpfera, ten ale odmítl.

Odešel překvapivě

Zdeněk Tůma byl až do 1. července guvernérem České centrální banky.

Nečekaný předčasný odchod z funkce zdůvodnil tím, že nechce, aby se současně s většinou bankovní rady měnil také šéf ČNB. Proto prý odešel dřív, než nastane obměna rady.

Jeho krok však vyvolal také spekulace, že dostal výhodnou nabídku pracovat pro některou evropskou bankovní instituci.

Tůma až dosud nejevil politické ambice - role šéfa centrální banky ho k tomu ani nepředurčovala. Ale například jeho předchůdce Tošovský do politiky vstoupil. Stal se na konci 90. let úřednickým premiérem.

 

Právě se děje

Další zprávy