Tůma: Praha má být moderní město, ne skanzen

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
29. 7. 2010 14:53
TOP 09 představila muže, který by měl nahradit v čele Prahy Pavla Béma
Zdeněk Tůma
Zdeněk Tůma | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zdeněk Tůma, někdejší guvernér České národní banky, se poprvé představil veřejnosti coby kandidát TOP 09 na pražského primátora.

Právě on má být symbolem změn, které strana Karla Schwarzenberga občanům hlavního města slibuje.

"Praha je něco překrásného, nicméně přiznejme si, že politická situace není zrovna nejšťastnější a že i v Praze je třeba provést nutné reformy a procedurální výměny, aby se zlořády, které se děly, byly odstraněny," prohlásil ve čtvrtek Schwarzenberg.

Právě on prý Tůmu přiměl ke vstupu do politiky. "Řekl, že je příležitost v současné době leccos změnit, a ta se nemusí hned tak opakovat," vysvětlil možný primátor.

Volební program zatím TOP 09 nemá hotový, ale kampaň pro podzimní volby chce postavit na volání po změně na pražském magistrátu.

Je tak jasné, že se bude vymezovat vůči ODS, svému současnému partnerovi ve vládě, který pražskému magistrátu vládne už dlouhé roky.

Tůma nevyloučil, že by po volbách mohla podobná koalice fungovat i v metropoli. "O povolebních koalicích tady určitě mluvit nebudeme, ty se budou odvíjet od výsledků voleb. Doufáme, že dostaneme silný mandát," odbyl novináře.

Opatrný byl i ohledně otázek, které se týkaly podezřelých magistrátních projektů. Nejdříve se prý musí se všemi detailně seznámit. A ačkoliv dopředu oznámil, že hodlá i nadále šetřit s rozhovory a veřejnými prohlášeními, část dotazů novinářům zodpověděl.

Byla TOP 09 jedinou stranou, která vás s kandidaturou oslovila?

Ano.

Dovedete si představit, že byste nakonec skončil jako řadový, nebo dokonce opoziční zastupitel?

Ano, samozřejmě, to je riziko, když člověk vstupuje do politiky. Může se stát, že klání nedopadne, jak by si představoval. Ale nedovedu si představit, že bych pak řekl - teď mě to přestává zajímat.

Pokud se stanete primátorem, už víte, jak byste naložil s podezřelými projekty jako jsou Opencard, tunel Blanka nebo pronájem Škodova paláce?

Těžko dělat silné závěry, dokud se člověk neseznámí s tím, jak ty smlouvy vypadají. Ale je evidentní, že tu jsou projekty, kde jsou vynaložené dosti velké prostředky a muziky za ně není mnoho - např. Opencard. Je to ale běh na delší trať.

Jak byste změnil hospodaření Prahy?

Nejdřív se podívám na největší kontrakty, největší dodavatele, na kontrakty za poslední rok. Pokud zjistíme, že by mohly být uzavřeny výhodněji, budeme na to tlačit, ale není možné ze dne na den měnit kontrakty, pokud jsou korektně uzavřené. Takže teď neřeknu - tady začneme řezat nebo tady přidáme.

Jak by měla podle vás vypadat Praha za čtyři roky, pokud byste skutečně stál v čele radnice?

Praha by měla být moderní město, ne skanzen. Takže musíme poskytnout prostor pro moderní architekturu a moderní umění.

Má Muchova epopej zůstat v Moravském Krumlově, nebo se přestěhovat do Prahy?

Muchova epopej je v Moravském Krumlově hodně dlouho, nemělo by se to lámat přes koleno, ale jednat o tom. Praha teď nemá prostor, kam by ji dala. Je to tam desítky let, tak proč to řešit tento měsíc.

Už jste se stal členem TOP 09?

Ještě jsem nic nepodepsal. Ale toto je politická funkce a člověk potřebuje podporu strany. Takže se stanu členem TOP 09.

 

Právě se děje

Další zprávy