Julínkova reforma na ostří nože. Lidovci nebudou jednat

Martina Macková
20. 11. 2008 17:11
Čunek podpořil své experty, kteří odmítli rychle jednat
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek na tiskové konferenci vlády, která nakonec neschválila reformu zdravotnictví.
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek na tiskové konferenci vlády, která nakonec neschválila reformu zdravotnictví. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Od posledního zasedání vlády uplynul pouhý den, ale vše je jinak.

Lidovci se opět zlobí na ministra Julínka, i když se ve středu zdálo, že dohoda o reformě zdravotnictví je na dosah.

Předseda Jiří Čunek ještě včera deníku Aktuálně.cz řekl, že sporný zákon o zdravotním pojištění doladí a s ODS určitě najdou shodu. Dnes ale lidovci říkají: V žádném případě.

Lidovečtí poslanci a kritici zdravotnických zákonů, o kterých mají znovu jednat koaliční experti v neděli, dokonce Julínkovi vzkázali, že na jednání tentokrát vůbec nepřijdou. Stejně se chce podle informací deníku Aktuálně.cz zachovat i Olga Zubová (SZ).

Návrhy máme, ale nepošleme

Ministr Tomáš Julínek totiž neposlal lidovcům ani zeleným návrhy na úpravu zákona a jeho mluvčí říká, že ani nepošle.

"Máme návrhy připraveny a budeme o nich v neděli diskutovat. Už zítra mohou začít dílčí individuální jednání," řekl mluvčí Tomáš Cikrt. Návrhy ministerstvo odmítá ukázat médiím.

"Nechceme se o nich bavit přes média s koaličními partnery, chceme o nich nejprve jednat," vysvětlil.

Experti na ně přitom čekají. "Vyčkáváme na jejich návrhy, těšíme se, měli by je dnes poslat," řekl Aktuálně.cz ještě dopoledne poslanec Jiří Carbol (KDU-ČSL).

Ludvík Hovorka
Ludvík Hovorka | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Ministr ale koaličním zástupcům dnes doručil pouze pozvánku na nedělní schůzku. "Pokud existují alternativní návrhy k zákonu, prosím o jejich zaslání," napsal jim.

Takhle tedy ne

Experti dnes nedostali ani výsledek jednání včerejší vlády, která schválila sporný zákon o zdravotnických službách.

Tento přístup natolik rozčílil lidoveckého poslance Hovorku, že obratem schůzku odmítl. "Odmítám jednat pod časovým tlakem, v nevhodném termínu a bez předem zaslaných písemných podkladů," napsal ministrovi v dopise, který má Aktuálně.cz k dispozici.

"Pokud je pravda, že máte čtyři varianty řešení úhradových standardů, pak nám je pošlete písemně v předstihu, abychom je mohli prostudovat a poradit se v naší zdravotnické komisi," vybízí ale Hovorka ministra.

Ministerský mluvčí Cikrt ale tvrdí, že ony čtyři možné varianty jsou pouze různé úpravy jednoho paragrafu, tedy prozaicky jednoduchá věc. "Pokud jsou to experti na zdravotnictví, nebude pro ně problém se na návrhy podívat až tam, budou tomu rozumět," míní.

"Není možné to stále protahovat a svolávat další a další komise," dodal. Lidovci si ale postavili hlavu. "Nepřijdeme na jednání. Dohodli jsme se na tom i s předsedou Jiřím Čunkem. Chceme nejprve vidět návrhy a jednat o nich," řekl Aktuálně.cz Carbol.

Nevíme, co jsme schválili

Lidovci si ale chtějí udělat jasno také v tom, co vlastně jejich ministři včera na vládě schválili. Podle Hovorky totiž neměli po stranické dohodě pro zákon o zdravotních službách zvednout ruce.

Olga Zubová
Olga Zubová | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Očekáváme výsledné znění zákonů v podobě, v jakých je včera vláda schválila se zapracováním připomínek legislativní rady vlády a připomínek našich. Po obdržení výše uvedených podkladů budeme požadovat přiměřenou lhůtu na prostudování a až poté je možno dohodnout termín případného jednání," napsal Julínkovi Hovorka, který si nedokáže vysvětlit, jak je možné, že zákon ministři podrželi.

"Nejsou v něm naše připomínky, to se nemůže dopisovat až ve sněmovně. Nerozumím tomu," řekl. Naopak předseda Čunek včera potvrdil, že s tím takto počítá.

"Dokázali jsme se dohodnout. I když do tohoto zákona se dopracuje ještě mnoho věcí. A poslední zákon 48 se ještě bude probírat na jednání expertů. Věřím, že se dohodnou. Tyto zákony ovšem určitě nebudou platit od ledna," řekl Aktuálně.cz Čunek.

 

Právě se děje

Další zprávy