Julínkova reforma neprošla vládou. Proti byl Čunek

Petr Holub
19. 11. 2008 22:30
Zastavil ji klíčový paragraf o spoluúčasti pacientů
Foto: Aktuálně.cz

Praha - "Tři reformní zákony jsme schválili jednomyslně všemi hlasy členů vlády," shrnul vládní jednání o zdravotnické reformě premiér Mirek Topolánek (ODS).

Zbylý zákon, novelu o zdravotním pojištění, je třeba doladit. K tomu se mají sejít experti koaličních stran.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) k tomu dodal: "Neshodli jsme se na jediném paragrafu." Lidovcům se podle něho nelíbila věta, která pacientům garantuje bezplatnou péči.

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) k tomu ještě dodal: "Nejde o věcný, ani koncepční spor. Je to jen technická záležitost."

Premiér ani ministři neupřesnili, proč technický problém nevyřešili ještě během jednání vlády a proč se k ní budou vracet na příští schůzi v pondělí. Pokud ale koalice spory nevyřeší, má reforma jen mizivé šance na schválení ve sněmovně.

Nová definice

Shodě zabránil podle informací Aktuálně.cz předseda lidovců Jiří Čunek, který hájil názor expertů své strany. Ti upozorňují, že sporná novela umožňuje vybírat peníze za lékařskou péči, a proto je nutné zákonem přesně popsat, na jakou péči má občan nárok bez doplatku.

Čunek tento názor hájil s odvoláním na programové prohlášení vlády. V něm stojí: "Bude definováno jasné vymezení nároku na zdravotní péči garantovanou veřejným zdravotním pojištěním na základě čl. 31 Listiny základních práv a svobod." Ústavní listina přitom mluví o bezplatné péči.

Lidovcům nestačí Julínkova stručná definice, podle níž nejsou bezplatné zákroky či terapie, které mají lacinější alternativu.

Julínek na Čunkovu námitku reagoval dvěma návrhy na dohodu. "My jsem dali definici v dobré víře, že se zdravotní péče nezhorší. Pokud si lidovci myslí, že jsou v ní díry, ať definici zpřesní," doporučil. Zároveň uvedl, že ministerstvo připravilo čtyři alternativní verze, které expertům koaličních stran předloží do konce týdne.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v předsálí poslanecké sněmovny.
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v předsálí poslanecké sněmovny. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Pět let místo pěti dnů

"Během pěti dnů se není možné dohodnout," říká za experty lidovců Petr Fiala. Reformátoři podle něho musí připravit přesné standardní postupy pro léčení každé nemoci. Standardy se musí stát součástí zákona, jak je běžné v okolních zemích.

Fiala připouští, že příprava takových dokumentů potrvá několik let. Také proto lidovci připravují alternativní novelu zákona o zdravotním pojištění, jejíž součástí bude stručný výčet zdravotnických služeb, na které si budou moci pacienti připlatit. Tu lze sněmovně předložit během několika měsíců.

Spor uvnitř zelených

Postoj znalců lidové strany sdílejí i experti zelených. "Zelení navrhují urychlenou přípravu nepodkročitelných standardů zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Bez nich není možné reformní zákony schválit," stojí v jejich tiskové zprávě.

Zelení ministři na jednání vlády s Julínkovými zákony souhlasili i bez standardů, svůj postup však budou muset vysvětlovat na jednání republikové rady.

Pokud koalice základní rozpor nevyřeší, mají zákony ve sněmovně jen malou šanci. Proti jejich současné podobě už veřejně vystoupili lidovečtí poslanci Michaela Šojdrova, Jiří Carbol a Ludvík Hovorka i jejich kolegyně Věra Jakubková a Olga Zubová ze Strany zelených.

 

Právě se děje

Další zprávy