Reforma: Ani bez Julínka se koalice neshodla, jak dál

Martina Macková
15. 11. 2008 20:33
Dva ze čtyř reformních zákonů mohou do parlamentu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Koaliční experti se po pěti hodinách jednání opět nedohodli na celkovém pokračování zdravotní reformy.

Shoda je pouze na dvou ze čtyř zákonů.

Zástupci stran jednali bez hlavní postavy reformy - ministra Tomáše Julínka (ODS). Toho zastoupili tři náměstci jeho ministerstva.

Padesátiprocentní shoda

Přesto námitkám expertů dvou menších stran, lidovců a zelených, nedokázali účelně čelit. Druhá část zdravotní reformy, kterou představuje čtveřice zákonů, je pod palbou kritiky především lidoveckých zástupců.

"Je to jeho zodpovědnost, že tady nebyl. Možná jednání podcenil, možná měl něco důležitějšího. Ale výsledek by byl s ním i bez něj stejný," řekl Aktuálně.cz poslanec Jiří Carbol (KDU-ČSL).

Lidovci, kteří poslali ministrovi čtyřicet stran připomínek argumentují tím, že ODS chce schválit další zákony, které budou navyšovat spoluúčast pacientů. Po zavedení regulačních poplatků u lékaře a v lékárnách a nemocnicích, které koalice zatím odpustila jen malým dětem, je podle nich nemyslitelné, aby nebylo stanoveno jasně, za co budou lidé platit a za co ne.

Také proto se dnes koalice shodla pouze na tom, že do parlamentu pošle ke schválení pouze dvě méně problematické normy - zákon o speciálních službách a zákon o záchranné službě.

Naopak zákony o zdravotních službách a veřejném zdravotním pojištění budou nyní řešit předsedové koaličních stran. "Jednání bylo spíš odborné, politickou shodu jsme nehledali. Naše výhrady k těm normám trvají dál," říká Carbol.

Člen zdravotního výboru sněmovny a poslanec Jiří Carbol (KDU-ČSL)
Člen zdravotního výboru sněmovny a poslanec Jiří Carbol (KDU-ČSL) | Foto: Aktuálně.cz

To musí vyřešit předsedové

Jestli vláda pošle do parlamentu i další dva zákony, u kterých se koalice neshoduje, není po dnešku jasné. Rozpory budou řešit předsedové stran mezi sebou.

Přesto se odborníci u osmi nejvážnějších výhrad k zákonu o zdravotních službách na třech shodli. Hlavní námitka lidovců, se kterou se ztotožňují i zelení, že chybí zákonem garantované zdravotní služby, na které mají lidé nárok, ani dnes nezmizela.

Novela umožňuje připlácet si také na lépe připravenou operaci, vyšetření na kvalitnějším přístroji, anebo dlouhodobou terapii. Lidovci trvají na tom, že se musí určit, na jakou péči bude mít pacient bezplatný nárok a na co bude muset připlácet. Neexistují žádné tabulky, které by to popisovaly.

"Náměstci trvají na svém. A my si také i nyní myslíme, že takto to napsat do zákona není možné. Paragraf, který navrhuje ministerstvo, je gumový a hrozí zneužití jak zdravotnickými zařízeními, tak pojišťovnami," vysvětlil poslanec.

 

Právě se děje

Další zprávy