Hra o šéfa justice nekončí. Pospíšil cítí podporu ODS

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
27. 2. 2012 17:15
Vedení ODS chce ale slyšet, jak se ministr vypořádá s gradujícími konflikty v resortu
Jiří Pospíšil.
Jiří Pospíšil. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Vlivní členové vedení ODS zatím nehodlají tlačit na odchod ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila z Nečasova kabinetu.

Výkonná rada ODS v pondělí jen vyslechla informaci ministra Pospíšila.

"Základní informace zazněla, byla krátká diskuse. Všichni očekávají stabilizaci situace, ale musíme si uvědomit, že řada kroků je v rukou nezávislých soudů," řekl ke kauze státních zástupců předseda ODS a premiér Petr Nečas.

"Cítim podporu od svých spolustraníků," dodal k tomu jen krátce ministr Pospíšil.

Křeslo šéfa resortu spravedlnosti je rozkolísané hlavně vyhroceným konfliktem státních zástupců. Ten eskaloval v pátek poté, co navrátivší se vrchní státní zástupce Rampula zveřejnil záznam kamer, na kterém skupina mužů cosi vynáší z kanceláře na vrchním státním zástupitelství.

"Pro osud ministra Pospíšila bude klíčové, zda se potvrdí, že to byli policisté, nebo zda to byl někdo jiný," řekl Akttuáně.cz člen vedení ODS.

Očekáváme stabilizaci

Už dopředu zdroje Aktuálně.cz avizovaly, že přímo o odvolání ministra spravedlnosti výkonná rada mluvit nebude.

"Není to téma pro výkonnou radu, je to plná kompetence premiéra. Očekávám, že pan ministr odvolán nebude," sdělil Aktuálně.cz člen ODS blízký vedení.

"Jiří Pospíšil je stále ministr, musí vyřešit ´válku státních zástupců´. Výsledek pak bude pro premiéra podklad pro rozhodnutí," říká další člen výkonné rady.

Premiér Petr Nečas před jednáním pouze zopakoval, že očekává od Pospíšila stabilizaci situace. "Je vyloučeno, aby pokračovala válka státních zástupců," zdůraznil.

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová uvedla, že by měl ministr do týdne připravit plán, jak situaci na zastupitelství uklidnit.

Právě výsledek "boje" na státním zastupitelství tak rozhodne o tom, zda zůstane Jiří Pospíšil v čele resortu spravedlnosti - a pokud ne, zda odejde sám, nebo ho premiér odvolá.

Sám ministr už naznačil, že pokud se ani na další pokus nepodaří sesadit vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu, zváží sám své setrvání v křesle ministra. Podobně reagoval i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Rampula se minulý týden vrátil na post šéfa pražského vrchního státního zastupitelství po verdiktu soudu, že chyběly zákonné důvody pro jeho odvolání.

Premiér Petr Nečas už během víkendu prohlásil, že současný stav na státním zastupitelství je "neudržitelný" a že od ministra očekává takové řešení, které situaci uklidní. Kvůli "válce žalobců" s ním chtěl mluvit i mezi čtyřma očima.

Schůzka premiéra s ministrem už údajně proběhla, ministr ji ale popírá.

"Jsme v druhé třetině příběhu"

Ministr Pospíšil a nejvyšší žalobce Zeman se už dohodli, že proti rozhodnutí soudu o návratu Rampuly bude podána kasační stížnost. Ministr také čeká, že Zeman učiní proti Rampulovi "nějaká odvolací opatření".

Rampula čelil pochybnostem například kvůli údajným zásahům do vyšetřování kauzy tunelování IPB či podivnému postupu v aféře Mostecké uhelné společnosti.

"Ministr udělal všechny kroky, aby tam Rampula nebyl, teď podnikají se Zemanem další. Jsme tak ve druhé třetině toho příběhu, teprve na konci to bude na zvážení co dál," říká další zdroj z vedení ODS obeznámený se situací.

"Myslím, že teď je na tom ministr dobře, od rozdělané práce se neodchází. Vy víte o nějakém ministrovi, který by měl stoprocentní podporu premiéra? Ministr sám by odcházet neměl a přenechat resort jiné straně by také nebylo dobré," dodává tentýž člověk. 

O resort spravedlnosti mají dlouhodobě zájem Věci veřejné a spekulovalo se, že by Pospíšila mohla nahradit vicepremiérka Karolína Peake. Ta se ale v posledních dnech stavěla k této věci zdrženlivě.

 

Právě se děje

Další zprávy