Vedení ODS dává ruce pryč od Pospíšila. Kvůli Rampulovi

Domácí ČTK Domácí, ČTK
24. 2. 2012 13:08
Miroslava Němcová ale odmítá, že by špičky ODS tlačily na ministrův odchod z vlády
Jiří Pospíšil.
Jiří Pospíšil. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Za ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem přestává stát už i většina členů nejužšího vedení ODS.

Především kvůli kauze pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly čelil Pospíšil ostré kritice při čtvrtečním jednání stranického grémia.

"Pan premiér byl skutečně rozzuřený. Na ministra Pospíšila křičeli snad všichni a hlasitě ho kritizovali kvůli kauze pražského vrchního žalobce Vlastimila Rampuly. Padlo, že se to vše zbytečně medializuje a že současně nejde rozdělovat státní zástupce na hodné a zlé," uvedl deníku Právo zdroj z jednání.

"Tahle šílená hra už nemůže dál pokračovat. Musí se to řešit," poznamenal další z účastníků schůze.

Potvrzují se tím informace deníku Aktuálně.cz, který už na konci minulého týdne psal o mimořádně vratké pozici, se kterou se teď šéf resortu spravedlnosti potýká.

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová ale v pátek v reakci na zprávy z grémia prohlásila, že ODS Pospíšilovo případné odvolání neřešila.

"Kategoricky vylučuji tvrzení anonymních zdrojů citovaných v pátečním vydání deníku Právo, že na grémiu padlo byť jediné slovo o dalším setrvání ministra Pospíšila ve funkci," uvedla v rozeslaném tiskovém prohlášení.

Premiér a Pospíšilův stranický šéf Petr Nečas ale ke svému ministrovi moc smířlivý není.

"Je skutečností, že situace na státním zastupitelství není dlouhodobě uspokojivá a jsem jí vážně znepokojen. Pokud se v médiích používají termíny jako je 'válka státních zastupitelství', ničemu pozitivnímu to nepřispěje," uvedl premiér. 

"S panem ministrem Pospíšilem budu o této situaci jednat a věřím, že učiní vše pro to, aby pokračující destabilizaci státního zastupitelství zabránil," dodal.

Ačkoliv se o vyhazovu Pospíšila z vlády spekuluje už delší dobu, jeho obrysy získaly na aktuálnosti poté, co minulý pátek Městský soud v Praze zrušil Pospíšilovo rozhodnutí o odvolání Rumpuly z vedení vrchního státního zastupitelství v Praze.

Úspěch Rampulovy žaloby v praxi znamenal, že se v tomto týdnu vrátil do vlivné funkce muž, který čelí pochybnostem například kvůli údajným zásahům do vyšetřování kauzy tunelování IPB či podivnému postupu v aféře Mostecké uhelné společnosti.

"Toto rozhodnutí není pro pozici ministra vhodné," reagoval už minulý pátek pro Aktuálně.cz vlivný politik ODS, který si nepřál být jmenován.

 

Právě se děje

Další zprávy