DPH poroste skokově, další výjimky koalice zamítla

Martina Machová Domácí Martina Machová, Domácí
2. 3. 2011 21:04
Špičky vládní koalice se dohodly na reformě důchodů, Věci veřejné ustoupily
Premiér Petr Nečas (ODS) a ministr vnitra Radek John (VV)
Premiér Petr Nečas (ODS) a ministr vnitra Radek John (VV) | Foto: Jan Langer

Praha - Špičky vládní koalice ve středu potvrdily dohodu o důchodové reformě, na jejíž podobě se v pátek shodli ekonomičtí ministři.

Uvedly také, že snížená sazba daně z přidané hodnoty se u většiny položek zvýší už letos na podzim.

Vláda už se podle dnešního rozhodnutí nehodlá zabývat dalšímí výjimkami z dvacetiprocentní sazby DPH. Tu tedy budou mít chléb, mléko, ryby, zelenina, brambory, dětská mléčná výživa a potraviny pro lidi s metabolickými problémy.

Podle šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga má vláda málo času na to, aby provedla plánované reformy. "Všichni tři chceme pokračovat v reformách," zdůraznil Nečas.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) nyní připravuje návrh na důchodovou reformu v paragrafovém znění.

Kauza ProMoPro ani aféry ministra školství Josefa Dobeše se podle vyjádření aktérů schůzky na jednání neprobíraly.

"My tyto kauzy považujeme za věci, které jsou spíše mediální záležitosti, než aby měly nějaké politické řešení," řekl premiér a předseda ODS Petr Nečas.

"Na nejbližším zasedání takzvané K9 se bude jednat o harmonogramu reformy zdravotnictví," řekl ministerský předseda.

Podle vládních propočtů by sjednocená sazba DPH mohla platit už od letošního října. Citelné zdražení by tak Češi pocítili v "nejkritičtějším" období - před Vánoci, kdy lidé zpravidla utrácejí vůbec nejvíce.

"Veškeré prostředky budou důsledně využity pouze v rámci důchodového systému," ujišťuje premiér Petr Nečas (ODS).

Rodině se dvěma dětmi by podle vlády měly stoupnout náklady zhruba o 500 korun měsíčně. Propočty Aktuálně.cz mluví až o 800 korunách pro rodinu s příjmem kolem 32 tisíc korun.

Ekonomičtí ministři se minulý týden shodli i na tom, jak by měla vypadat „mezigenerační solidarita" v chystané důchodové reformě: ekonomicky aktivní lidé by mohli - dobrovolně - přispívat adresně přímo na penze svých rodičů, a to jedním procentním bodem ze svého důchodového pojištění.

 

Právě se děje

Další zprávy