Nečas se opět postavil za Dobeše, chce klid na maturity

Domácí ČTK Domácí, ČTK
2. 3. 2011 14:02
Premiér: Přípravu státních maturit nelze ohrozit ´personální destabilizací´ ministerstva
Josef Dobeš s Petrem Nečasem
Josef Dobeš s Petrem Nečasem | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) se krátce před středečním jednáním špiček vládní koalice opět postavil za ministra školství Josefa Dobeše (VV).

Ministr, který nyní čelí několika skandálům, má podle předsedy vlády klíčový úkol zorganizovat státní maturity. "Jejich přípravu nelze ohrozit ´personální destabilizací´ ministerstva," řekl Nečas.

Ministr dopravy Vít Bárta, vnímaný jako neoficiální lídr Věcí veřejných, poznamenal, že Dobešovy kauzy pro něj "nikdy nebyly relevantním tématem".

Ministr, který v posledních týdnech čelil několika kauzám, kvůli nimž se dokonce začalo v politických kuloárech údajně mluvit o jeho výměně, v úterý zkolaboval. Na dnešním jednání vlády nebyl přítomen, podle informací ČTK už byl z nemocnice propuštěn. Až do neděle se ale bude léčit doma.

Dobeš musí vysvětlovat mimořádné odměny svým manažerům, podíl na seminární práci své podřízené, sledování elektronické korespondence na úřadě nebo spekulace o výměně náměstků.

V této souvislosti se objevily informace o tom, že jedním z nich se má stát bývalý kandidát nacionalistické Národní strany Ladislav Bátora, jehož nástup na ministerstvo označil premiér za nepřijatelný. Za Bátoru se ale postavil prezident Václav Klaus.

 

Právě se děje

Další zprávy