Stát nevybírá daně, dřívější zdražení se může hodit

Petr Holub
2. 3. 2011 9:15
Co státu chybí po prvních dvou měsících, to může vybrat dřívějším zvýšením DPH
Miroslav Kalousek, ministr financí. Chystá zvýšení DPH už od října, s Věcmi veřejnými dojednává, čeho se nebude týkat
Miroslav Kalousek, ministr financí. Chystá zvýšení DPH už od října, s Věcmi veřejnými dojednává, čeho se nebude týkat | Foto: Reuters

Praha - Za první dva měsíce roku 2011 vláda utratila 180 miliard korun, tedy nejvíc v historii. Příjmy státu ale nepřekročily 160 miliard, tedy úroveň z minulých dvou let.

V lednu a únoru tak vláda vybrala o deset miliard méně než ve stejných měsících posledního předkrizového roku 2008.
Pokud se ekonomika v jarních měsících neprobudí a stát na daních neutrží vyšší částky, tak už je dnes jasné, že se i letošní rozpočtový schodek udrží u dvou set miliard.

Méně práce, nižší spotřeba

Únorová data o příjmech a výdajích se mohou výrazně změnit, údaje o daních po lednové výplatě jsou přesto prvním významným signálem, jak rozpočet dopadne koncem roku.

Stát vybral v únoru 2011 na daních méně, než v druhých měsících předchozích dvou let. O tři miliardy se proti loňsku zhoršila bilance u spotřebních daní a DPH. Domácnosti i firmy šetří víc, než ministerstvo financí čekalo.

Únorové údaje o podnikové dani ještě nic nevypovídají. Na dani z příjmu fyzických osob se vybralo o miliardu méně než před dvěma lety a o 300 milionů víc, než v loňském únoru. Tento nárůst je však nižší, než příjmy z nově zavedené povodňové daně, na níž zaplatil každý ze čtyř milionů zaměstnanců sto korun. Výsledky daně z příjmů fyzických osob tak věští další propad zaměstnanosti.

Na sociálním pojistném se vybralo o 150 milionů méně než v únoru 2009, i když se mezitím zvýšil strop pro jeho odvod ze čtyřnásobku na šestinásobek průměrné mzdy.

Důvod pro říjnové zvýšení DPH

Ještě větší je pokles proti únoru 2008, kdy stát vybral na sociálním pojistném o dvě a půl miliardy více než v únoru 2011. Ohromný propad způsobila vláda Mirka Topolánka, která mezitím snížila sociální pojistné o jeden a půl procenta.

Důsledkem je mimo jiné fakt, že sociální pojistné nekryje náklady důchodového systému. Ministerstvo financí letos plánuje na důchodovém účtu schodek 40 miliard, pokud ovšem lidé nezačnou odvádět víc než dosud, prohloubí se výpadek o dalších 10-15 miliard.

Propad v příjmech na penze může pokrýt zvýšení dolní sazby DPH ještě před koncem roku, jak navrhuje ministr financí Miroslav Kalousek. Očekávaný tříměsíční výnos ze zdražení některých komodit totiž dosahuje přesně tuto částku.

 

Právě se děje

Další zprávy