Vládní spor o DPH pokračuje, Kalousek vyjednává s VV

ČTK Michal Štůsek ČTK, Michal Štůsek
1. 3. 2011 15:06
Ministr podpoří snížení daně u pohonných hmot, pokud VV přistoupí na její zvýšení u potravin
Ministr financí Miroslav Kalousek
Ministr financí Miroslav Kalousek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Plánované zvýšení DPH na 20 procent štěpí koalici a mezi vládními stranami pokračuje vyjednávání o jednotlivé zdanitelné položky.

Ministr financí Miroslav Kalousek v úterý oznámil, že je ochoten přistoupit na návrh Věcí veřejných a snížit spotřební daň u pohonných hmot. Na oplátku po straně žádá, aby přestala trvat na snížené sazbě DPH u některých potravin.

Věci veřejné podle České televize svůj požadavek na snížení spotřební daně u pohonných hmot vysvětlily nejasnou situací v Libyi, která vedla ke zvýšení ceny ropy.

Věci veřejné v úterý potvrdily, že budou i nadále trvat na plném dorovnání dopadů zvýšení DPH rodinám s dětmi a důchodcům. Ve zdravotní reformě chtějí zohlednit zdražení léků kvůli růstu daně tak, aby to bylo sociálně citlivé.

"VV se domnívají, že v rámci zdravotní reformy je dostatek peněz uvnitř zdravotnictví na to, aby dopady zvýšení DPH v oblasti léků byly zdravotní reformou ošetřeny," uvedl v úterý její místopředseda Vít Bárta.

Strana si již dříve vymohla výjimku ze sjednocené daně pro základní potraviny. Mezi ty patří mléko, brambory, chléb, ryby, zelenina, dětská mléčná výživa, potraviny pro diabetiky či pro bezlepkovou dietu. V koalici se uvažuje i o tom, že by v nižší sazbě zůstaly také knihy. ODS ale uvedla, že jakékoli úpravy u již dohodnutých změn DPH nechce.

"Zásadně odmítáme rozšiřování seznamu výjimek a nehodláme se účastnit ani výměnných obchodů a žonglování s jednotlivými položkami, které rozehrály Věci veřejné a TOP 09," reagoval předseda klubu Petr Tluchoř. Strana podle něj na výjimku u vybraných potravin přistoupila v rámci koaliční dohody na penzijní reformě.

Lídři vládních stran budou o plánu na zvýšení DPH, který souvisí s dohodou o důchodové reformě, jednat na středečním srazu koaliční devítky. Dalším tématem by mohla být kauza týkající se firmy ProMoPro, která získala spornou zakázku z doby českého předsednictví EU.

 

Právě se děje

Další zprávy