ČSSD jedná dál, chystá se i na opozici

Petr Holub
21. 8. 2006 19:00
Praha - Co platí ráno, neplatí večer. Před pár hodinami odmítal Jiří Paroubek s ODS o podpoře menšinové vlády ještě kdy jednat. Nyní říká: Pokračujeme.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Dosluhující premiér Jiří Paroubek to oznámil po zasedání vedení ČSSD. To rozhodlo, že se bude dál jednat s ODS o toleranci její menšinové vlády.

"Měl jsem velkou chuť navrhnout, abychom spolupráci ukončili. Vstřícné gesto pana (Mirka) Topolánka, který mi poslal obálku se jmény části ministrů, které chce zřejmě navrhnout, mi v tom zabránilo," vysvětlil Paroubek změnu svého postoje.

Sociální demokracie se podle něj bude vedle jednání s ODS připravovat na svoji opoziční roli. Strana proto představila stínovou vládu. Objevuje se v ní většina dosluhujících ministrů za ČSSD.

Drama? Nikoli. Jen další přestřelka z mnoha

Že politici diskutovat přestanou - tak to vypadalo i v pondělí.

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradílek

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

STÍNOVÁ VLÁDA ČSSD

Koho si dosluhující premiér a šéf sociálních demokratů přeje ve stínovém kabinetu.

předseda vlády Jiří Paroubek ministerstvo průmyslu a obchodu Milan Urban ministerstvo dopravy Petr Moos ministerstvo financí Bohuslav Sobotka ministerstvo zahraničí Lubomír Zaorálek ministerstvo vnitra František Bublan ministerstvo práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach ministerstvo zemědělství Jan Mládek ministerstvo zdravotnictví David Rath ministerstvo školství Jiří Havel ministerstvo životního prostředí Petr Petržílek ministerstvo kultury Vítězslav Jandák ministerstvo pro ženu a rodinu Kateřina Kalistová ministerstvo obrany Antonín Seďa nebo Jaroslav Fiala ministerstvo spravedlnosti Marie Benešová

NESTRANÍCI VE VLÁDĚ ODS

Jaká jména jsou v obálce, kterou Topolánek poslal Paroubkovi, a která obsahovala návrh jmen pro posty nestranických členů menšinového kabinetu ODS?

ředitel Českého hydrometeorologického ústavu Ivan Obrusník nynější ministr a šéf Legislativní rady vlády Pavel Zářecký někdejší ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Jiří Šedivý ředitelka Národního vzdělávacího fondu Miroslava Kopicová úřednice ministerstva zemědělství Milena Vicenová
PROFIL MILENY VICENOVÉ čtěte ZDE

Zdroj: Česká televize, Nova

Topolánek a Paroubek si vyměnili přes média bonmoty a šéf ČSSD vzkázal, že už nechce jednat dál. Večer se však sociální demokraté na zasedání vedení rozhodli, že budou s ODS o toleranci její menšinové vlády dále hovořit.

"Měl jsem velkou chuť nabídnout předsednictvu, abychom už nepokračovali v jednání. Ale vstřícné gesto Mirka Topolánka mně tomu zabránilo," řekl Paroubek.

Gestem byla obálka, v níž šéf ODS předal sociálním demokratům hrubý obrys obsazení jeho menšinového kabinetu.

"Zároveň se však budeme připravovat na opoziční roli," uvedl odstupující premiér Jiří Paroubek. Jeho strana proto představila stínovou vládu. Objevuje se v ní většina dosluhujících ministrů.

Dohodě ODS a ČSSD brání stíny roku 1998

Půtky ODS a ČSSD jsou jasným dokladem, že Mirek Topolánek a Jiří Paroubek nedokáží vyřešit dilema společného vládnutí pravice a levice stejně rychle a efektivně jako před osmi lety Václav Klaus s Milošem Zemanem.

Topolánek v pondělí odmítl Paroubkův návrh dohody na jménech ministrů v nové vládě, ale to je jen drobnost: Rozpor je mnohem hlubší.

ODS jedná pod tlakem menších pravicových stran, které opakují, že jakákoli dohoda občanských a sociálních demokratů může být jen obdobou opoziční smlouvy z roku 1998. "Žádnou obdobu opoziční smlouvy ani jiné  projekty, které by rezignovaly na demokratické principy, nemůžeme tolerovat," oznámil už před týdnem předseda Strany zelených Martin Bursík a podobně kriticky se vyjádřil za lidovce Miroslav Kalousek.

Občanští demokraté se proto snaží o takovou dohodu s ČSSD, kdy nebudou moci být z opakování opoziční smlouvy obviňováni. "Jsme ochotni jednat o podmínkách tolerance menšinové vlády, sociální demokracie přišla s tím, že chce jednat o skryté velké koalici," vysvětlil pondělní konflikt místopředseda Ivan Langer.

Tím chce ODS udržet přátelství lidovců a zelených.

ODS: Opoziční smlouvu už nikdy 

Langer svým vysvětlením připomněl hlavní výtky, které se snesly na hlavy Zemana a Klause před osmi lety. Občanští demokraté se tehdy tvářili, že tolerují menšinovou vládu ČSSD, přitom se však podle kritiků účastnili vládnutí.

Politolog Vysoké školy ekonomické Michal Klíma upozornil, že se ODS chová vůči Zemanově vládě jako takzvaná podpůrná strana: "Za neobsazení ministerských křesel a vyjádřenou podporu si nárokuje od vládní strany vliv na politiku prostřednictvím konzultací, přidělení významných nevládních postů i další odměny. Zároveň sleduje cíl vyvléci se z přímé vládní odpovědnosti. Podle definice tvoří podpůrná strana nedílnou součást tiché koalice," napsal počátkem roku 2002 pro Lidové noviny.

Velká koalice je nyní pro většinu členů ODS nepřijatelná. Ještě horší zvuk má mezi straníky její skrývání pod "opoziční smlouvu" -  občanští demokraté na ni v roce 2002 doplatili volební porážkou.

ČSSD: Chceme jen kontrolu

Cestou ke skryté velké koalici je podle ODS Paroubkův pokus mluvit do programového prohlášení vlády, vetovat některé důležité ministry a rozhodovat o tom, jakými nestranickými experty má být vláda doplněna.

Princip menšinové vlády nic takového nepřipouští, vysvětlili v pondělí Paroubkovi a tím si vysloužili jeho ostrou reakci.

Z pohledu Paroubka není možné připustit důvěru vládě, která bude mít v programu body, které jsou v rozporu s programem ČSSD. Také v ní nemohou sedět ministři, které považují sociální demokraté za nedůvěryhodné. "Nechceme velkou koalici, ale potřebujeme nějakou kontrolu," vysvětlil tento postup místopředseda Zdeněk Škromach.

Podle Klímovy definice by se však taková dohoda skutečně vešla do definice tiché velké koalice a mohla by být označena za opakování "opoziční smlouvy".

Prostor k jednání

Z pohledu jiných politologů ovšem existuje prostor k jednání.

"Pokud vládní strana slíbí, že neuskuteční něco ze svého programu, a pokud připustí, že budou vetováni někteří ministři, stále ještě jde o menšinovou vládu," tvrdí Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity v Brně.

Podle Kopečka by politici mantinely menšinové vlády překročili, kdyby například ČSSD dosazovala na některá ministerstva své náměstky. Záleželo by podle něho na přesných okolnostech, kdy by mantinely překročila dohoda o nestranických ministrech.

Brněnský politolog přitom menšinovou vládu nedoporučuje. "V Evropě jsou výjimečné. Fungují sice ve Švédsku, ale jen díky tomu, že patří do tamní politické kultury."

 

Právě se děje

Další zprávy