Paroubek už nechce jednat s ODS

ph, ČTK
21. 8. 2006 17:10
Praha - Schůzka mezi ODS a ČSSD o podmínkách, za nichž by sociální demokracie podpořila menšinovou vládu ODS, zkrachovala.

"Nevím, jestli budeme v jednání pokračovat," řekl po dvouhodinové diskusi očividně rozladěný Jiří Paroubek.

Odpoledne pak své vyjádření ještě vyostřil, když prohlásil, že chce jednání s ODS úplně ukončit.

"Pánové se tváří, jako že spolu nejednáme, přitom spolu jednáme. Jednáme o smlouvě o spolupráci. Říkají, že vlastně žádná spolupráce není. Myslím, že je to takové trošku schizofrenní," řekl Paroubek.

O jeho návrhu na ukončení rozhovorů teď bude jednat předsednictvo ČSSD.

Předseda ODS Mirek Topolánek zase poznamenal, že sociální demokraté se snažili ODS tlačit do skryté velké koalice.

Spor o ministry

Podle informací deníku Aktuálně.cz vedla k roztržce v první řadě jména nových ministrů, které chce ODS do své vlády nominovat.

Infobox
Autor fotografie: čtk

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI

Hlavní spor už je v přístupu, jak je vybírat. Sociální demokraté požadovali, aby šest nestranických odborníků navrhovali buď oni sami, anebo aby je ODS vybrala z kandidátů, kteří mají k ČSSD blízko.

Topolánek však chtěl o jménech rozhodovat sám.

ČSSD má rovněž v úmyslu ovlivnit výběr tří z deseti ministrů, kteří budou členy občanské demokracie. Topolánek by tedy měl s Paroubkem projednat, jestli bude resort financí řídit Vlastimil Tlustý, jestli bude ministrem vnitra Ivan Langer a jestli bude šéfem diplomacie Alexandr Vondra. O tom však nechce ODS vůbec diskutovat.

ČSSD nechce přijít o kontrolu vlády

Tento výklad nepřímo potvrdili čelní politici obou stran. "ČSSD se nás snažila tlačit do skryté velké koalice," popsal hlavní důvod roztržky Topolánek na tiskové konferenci.

"Paroubek stupňuje své požadavky tak, až by to bylo společné vládnutí," řekl jeden z Topolánkových spolupracovníků.

Sociální demokraté však tvrdí, že bez ústupků ze strany ODS by ztratili jakýkoli vliv na rozhodování Topolánkovy vlády, kterou by předtím umožnili. "Kontrolou rozumíme obsazení míst nezávislých odborníků," potvrdil jeden z vyjednavačů ČSSD Zdeněk Škromach.

Změna volebního zákona

Paroubek a jeho lidé zároveň požadují některé změny ve vládním programu.

Podle Škromacha byly hlavním sporným bodem daně, podle informací z ODS žádali sociální demokraté rovněž dohodu nad změnou volebního zákona, která by dále oslabila malé strany. Zároveň sociální demokraté požadovali slib, že ODS oficiálně vypoví dosud platnou dohodu o koaliční vládě s lidovci a zelenými.

Nepotvrdily se předchozí informace, že Paroubek chce občanským demokratům povolit vládu pouze na dva roky.

My ne, to vy

Strany se navzájem obviňují, kdo za krach jednání může. Občanští demokraté tvrdí, že se Paroubek přišel nedohodnout, sociální demokraté tvrdí, že ODS nemá zájem na rychlém sestavení vlády.

Chtějí, aby rozpočet předložila ještě Paroubkova vláda. Pak by pro něj musela sociální demokracie hlasovat a noví ministři by ho měli bez práce," domnívá se Škromach.

Oba lídři informovali o výledcích schůzky na separátní tiskové konfrenci.

"Je mi to líto, ale v tuhle chvíli to na podporu menšinové vlády ODS nevypadá," řekl Jiří Paroubek na na té své.

"Určitě se pokusím na dnešní jednání navázat. Máme na to nejméně týden, možná i víc," vzkázal na dálku šéf ODS.

Politologové: Ať to Topolánek riskne

ČTK dnes oslovila tři politology s otázkou, jak by se nyní měli politici zachovat. Všichni tři experti - Bohumil Doležal, Vladimíra Dvořáková i Petr Just - se shodli, že by Mirek Topolánek měl představit prezidentovi svůj tým, předstoupit před sněmovnu a riskovat, že i bez ČSSD získá důvěru.

"Topolánek by tím mohl ukázat, že to není on, kdo jednání blokuje," řekl Petr Just. 

Bohumil Doležal si myslí, že by Topolánek důvěru v žádném případě nezískal, ale dobré by podle něj bylo, kdyby šanci dostal Jiří Paroubek. "Sestavoval by vládu a ODS by se mu v tom všemi legálními prostředky snažila zabránit," dodal Doležal. Kdyby se pak ukázalo, že ani on nový kabinet s dostatečnou podporou ve sněmovně nedá dohromady, následná jednání s ním by podle Doležala mohla být konečně rozumnější.

 

Právě se děje

Další zprávy