Malé strany odcházejí do opozice

Martina Macková
18. 8. 2006 13:20
Praha - Nelze mít vše, vzkazují malé strany Topolánkovi. A to přesto, že ODS s nimi chce na své menšinové vládě dál spolupracovat. Uvnitř: ANKETA
Partneři? Už ne, političtí soupeři
Partneři? Už ne, političtí soupeři | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Důvodem, proč malé strany míří do opozice, je jednoznačně spolupráce vítěze voleb s ČSSD, s níž nyní šéf ODS Mirek Topolánek konzultuje sestavování menšinové vlády. Bez podpory ČSSD by jeho kabinet neměl většinu hlasů a nezískal důvěru ve sněmovně.

Lidovci a zelení - jako bývalí trojkoaliční partneři občanských demokratů - se proto rozhodli, že budou opozicí. Nepřesvědčilo je, že Topolánek stále opakuje, že se spolupráce s malými stranami nevzdal a nehodlá vytvořit druhou velkou koalici či se upsat sociálním demokratům k nové opoziční smlouvě.

"Prohlašuji, že já osobně i ODS naopak stále počítáme se spoluprací s KDU-ČSL a SZ po celé volební období. Politická realita je taková, že bude nutné změnit formu této spolupráce, nikoli však její obsah," uvedl dnes opět Topolánek.

Důvěra vládě? Malé strany nejsou potřeba

Lidovci a zelení už dříve naznačili, že by ruce pro tuto vládu nemuseli zvednout.

A Topolánek dnes přiznal, že s hlasy malých stran při hlasování o důvěře nepočítá.

"Pokud s našimi hlasy opravdu nepočítá, znamená to, že s ČSSD uzavře velkou koalici," řekl pro Aktuálně.cz místopředseda zelených Ondřej Liška.

Nově pověřený ministerský předseda chce s ČSSD domluvit takovou dohodu, která by neomezovala vztah k malým stranám. Podle něj je závazek spolupráce tří stran po celé volební období stále platný. "Každému musí být jasné, že další fungování jakékoli vlády je nemyslitelné bez základní dohody ODS a ČSSD. To jsme říkali od počátku," dodal Topolánek.

Kalousek: Nelze mít vše

KDU-ČSL v čele s Miroslavem Kalouskem i Strana zelených ale už jsou jednou nohou v opozičních lavicích. Obě strany potvrdily, že důvodem je i fakt, že s nimi ODS vůbec nekonzultuje sestavu vlády.

ODS se rozhodla vykročit z dosavadní koaliční spolupráce a navázala bilaterální vztah s ČSSD. To je její právo. Ale s námi už tím pádem počítat nemůže, tvrdí lidovci.

"Není to možné," řekl Aktuálně.cz Kalousek. "Mirek Topolánek může mít jedno, nebo druhé, obojí nejde. To platí v politice, v byznysu i v rodinném životě," dodal.

Kalousek potvrdil, že lidovci budou opoziční stranou. Podporovat budou ve sněmovně jen ty návrhy, které vycházejí z jejich programu.

ODS a my: Zřejmě jen formalita

Strana zelených už dříve uvedla, že má hned několik zásadních podmínek k tomu, aby podporovala další snažení Mirka Topolánka.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jeho dohoda s ČSSD se nesmí ani v nejmenším podobat velké koalici a kabinet musí být dočasný. Zatímco první podmínku si nový premiér hodlá i bez názoru zelených splnit, druhou určitě dodržet nechce. ODS jedná o vládě na čtyři roky.

"To, jaká budeme opozice záleží jen na ODS," řekl Aktuálně.cz Liška. "ODS je na rozcestí a pokud s námi jedná o nové vládě pouze formálně a nejde jí o naši podporu a hlasy pro ni, je to krycí manévr pro širokou dohodu s ČSSD a velkou koalici," míní.

Zelení proto přejdou do opozičních řad. "Budeme kritická a nesmiřitelná opozice. Opoziční smlouva už jednou poškodila demokracii v zemi a my chceme zabránit tomu, aby se to stalo podruhé," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy