Paroubek nadiktoval ODS podmínky

čtk, zj
21. 8. 2006 11:40
Praha - Dva premiéři - odstupující Jiří Paroubek a nový Mirek Topolánek - měli dnes probrat několik zásadních bodů, které rozhodnou o osudu příští vlády
Foto: Ludvík Hradílek

Bod 1: Program - ani levá, ani pravá

ODS se smířila s tím, že zdaleka neprosadí vše, co slíbila voličům. První vábničky odpadly už poté, co se Mirek Topolánek musel domlouvat na kompromisech se zelenými a lidovci. Podstatnější údery dostaly rovná daň, snaha zrušit zákon o neziskových nemocnicích či napravovat zákoník práce poté, co se ukázalo, že k vládě pomůže vítězi voleb jeho hlavní soupeř, ČSSD.

"Nebudeme tolerovat nic takového, jako je rovná daň nebo nepřípustné změny zákoníku práce," vyslal signál čerstvě zvolený dočasný šéf sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD).

"Bude to spíše vláda středová, to je už teď více zřejmé, ani levicový, ani pravicový program nemůžeme čekat," prohlásil v nedělním pořadu České televize host moderátora Václava Moravce Jiří Paroubek.

Bod 2: Jména, jména, jména

Jmen nových ministrů koluje zatím násobně víc, než kolik je židlí ve Strakově akademii. "Skoro mám pocit, že někteří lidé pouštějí jména na veřejnost schválně, aby se na nějaký ten seznam dostali," prohlásil minulý týden místopředseda ODS Petr Nečas.

Mirek Topolánek zatím podle MF Dnes počítá s tím, že si ponechá ve svém kabinetu šéfa Paroubkovy legislativy, ministra Zářeckého.

Více jasno je o tom, kdo ve vládě nebude, než kdo v ní opravdu zasedne.

Původní dohody, že ODS si "vezme na starost" stranická ministerstva a ČSSD dodá odborníky, vzala za své. ČSSD neudržela na uzdě své požadavky a začala mluvit i do úřadů obsazovaných vždy výsostně podle stranického klíče. Jiří Paroubek včera zopakoval, že jména jako Langer (případný ministr vnitra) či Vondra (zahraničí) pro něj nejsou přijatelná. Ale právě křeslo ministra vnitra patří mezi ta, která si ODS chce obsadit "svým" člověkem.

Odstupující premiér Jiří Paroubek poslal před jednáním s novým premiérem Topolánkem pár vzkazů prostřednictvím televize. Byl v pořadu Otázky Václava Moravce (vpravo)
Odstupující premiér Jiří Paroubek poslal před jednáním s novým premiérem Topolánkem pár vzkazů prostřednictvím televize. Byl v pořadu Otázky Václava Moravce (vpravo) | Foto: ČTK

Topolánek nechce na žádnou "přestřelku" jmen před dnešním jednáním přistoupit. "Pan premiér nehodlá odpovídat na tyto výroky před jednáním, navíc pro nás to není nová informace," řekl deníku Aktuálně.cz jeden z jeho poradců Martin Schmarz.

Šéf ODS odmítá také formulaci, že mu odborníky dodá ČSSD. "Já hledám odborníky, a to především ty, kteří mají zkušenost s vyjednáváním s Evropskou unií, umí jazyky, mají evropskou zkušenost," popsal své pátrání v pořadu České televize Dobré ráno.

Bod 3: Na jak dlouho?

Klíčovou otázkou však zůstává poslední bod: jak dlouho má Topolánkova menšinová vláda zůstat u moci.
Šéf ODS vidí jako možné jen dvě varianty: přesně ty, které jsou nepřijatelné pro Paroubka.

Topolánek chce, aby jeho dočasný kabinet vedl zemi i v době, kdy Česko bude předsedat Evropské unii (v roce 2009), nebo ať skončí co nejdříve, například na jaře příštího roku. "Buď pracujme na překlenovací vládě, nebo se dohodněme, že skončí spolu s předsednictvím v Unii," uvedl Topolánek v rozhovoru pro MfD.

Paroubek připouští předčasné volby, ale chce je v roce 2008. "Ať pánové ukážou za dva roky, co umí," říká na adresu ODS šéf sociálních demokratů.

"Nevím, kdo by v roce 2007 k těm volbám ještě šel. No a co bude za dva roky, to se uvidí," dodal Paroubek.

Podle něj by byla škoda, kdyby "pan Topolánek byl zrovna v této věci tvrdohlavý. V tomto prostě neustoupíme," řekl Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy