Fotostory: Topolánek je premiérem

Jakub Antoš, Ondřej Besperát, Ludvík Hradilek
16. 8. 2006 16:52
Praha - Česko má nového premiéra. Prezident na Pražském hradě jmenoval novým ministerským předsedou šéfa ODS Mirka Topolánka.
Foto: Ludvík Hradílek

Před jeho příchodem se na Hrad dostavil dosluhující premiér Jiří Paroubek. Podal demisi - a současně dostal pověření, aby se svým týmem vládl do doby, než Topolánek dokáže postavit nový vládní kabinet.

Přes jmenování zůstává příchod Topolánkovy menšinové vlády do Strakovy akademie i nadále nejistý. Novopečený premiér u prezidenta oznámil, že by konzultace o svém vládním týmu chtěl ukončit během dvou tří týdnů. Déle podle něho nemá cenu prodlužovat nynější politickou nestabilitu.

Sociální demokraté se však ani přes probíhající rozhovory o případné podpoře Topolánkovy vlády nevzdali varianty, že to nakonec bude Jiří Paroubek, kdo bude znovu vládu sestavovat.

ODS od vůdce sociálních demokratů dostala ultimátum:  Buď se do konce týdne dohodneme, nebo už s vámi nebudeme ztrácet čas. A to i za cenu předčasných voleb, které ČSSD doposud odmítala.

  • Naši reportéři sledovali středeční předávání vládní moci. Podívejte se i vy - v obrazech.

Foto: Ludvík Hradílek

16.10 - Topolánek odhaduje, během maximálně několika týdnů předloží prezidentovi soupisku budoucích členů vlády, kterou už "má v kapse".
"Novinářům bych chtěl říci, že až budeme odcházet, tak se pana premiéra potichu zeptám, co myslel tím několik," glosoval avizovanou lhůtu dalšího vyjednávání Klaus.

Foto: Ludvík Hradílek

16:08 - "Můj základní pocit, který mám z dnešního dne, je zodpovědnost... V následujících dnech budu jednat s předsedy jednotlivých stran o možnostech budoucí vlády," řekl ihned po jmenování Topolánek.

Foto: Ludvík Hradílek

16:05 - "Chtěl bych vám popřát, aby se vám v této funkci opravdu dařilo, aby se velmi brzo podařilo sestavit vládu, která by mohla dobře fungovat," uvedl prezident s poznámkou, že Topolánek na tuto chvíli čekal deset dlouhých týdnů.

Foto: Ludvík Hradílek

16:02 - Mirek Topolánek právě složil do rukou Václava Klause premiérský slib. Prezidentovi poděkoval za důvěru a pomoc při vyjednávání. "Chtěl bych poděkovat za ten vklad, který jste do politických jednání dával. Chtěl bych nezklamat důvěru nejen vaši, ale i veřejnosti."

Foto: Ludvík Hradilek

15:20 - Tentokrát cvakají fotoaparáty turistů. Jiří Paroubek opouští Hrad, už za čtyřicet minut zde bude vystupovat šéf ODS Topolánek.

Foto: Ludvík Hradílek

15:15 - Co si prezident s dosluhujícím premiérem říkali? Novináři byli před Hradem nachystaní lapit každé slovo, které by byl Paroubek ochoten prozradit. Ten řekl pouze, že podpis dohody o toleranci menšinové vlády ODS očekává ve středu. V pondělí a úterý se podle něj bude ještě intenzivně vyjednávat. Strany bývalé trojkoalice vyzval k tomu, aby oficiálně rozvázaly trojkoaliční dohodu. "Pánové z ODS by si měli uvědomit, že v politice není možná politická bigamie," řekl.

Foto: Ludvík Hradilek

14:40 - Prezident Paroubkovi a celé jeho vládě poté poděkoval za odvedenou práci. Poté oba odešli z místnosti, kde se demise předávala. Klaus mimo mikrofony řekl, že si ještě potřebují "něco doříci".

Foto: Ludvík Hradilek

14:32 - A tady se Jiří Paroubek z úst prezidenta dozvídá, že je spolu s ostatními ministry pověřen dočasným výkonem funkce - dokud nebude jmenován nový kabinet.

Foto: Ludvík Hradílek

14:30 - Prezident Václav Klaus právě na Pražském hradě přijal z rukou premiéra Paroubka demisi jeho vlády.

Foto: Ludvík Hradílek

14:25 - Už se to nese.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

14:09 - Vítězslav Jandák odešel, jak přišel - s mobilním telefonem u ucha. Svoji původní profesi odhalil alespoň teatrálním gestem.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

13:57 - Dana Bérová vyšla z Úřadu vlády s knihami Jiřího Paroubka v podpaží. "No, asi to číst budu, ale je to dost tlusté, tak nevím, jak pečlivě," přiznala.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

13:46 - Před druhou hodinou parkovala luxusní auta okolo Strakovy akademie, kde se dalo. Řidiči, čekající na své ministry, si vzájemně krátili dlouhou chvíli.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

13:08 - Jiří Paroubek se na poslední oficiální tiskové konferenci pochválil. Připomněl, že když se stal premiérem, měl kabinet podporu jen zhruba čtrnácti procent občanů. Za patnáct měsíců se veřejná přízeň vyšplahala až na padesát procent.

"Jde o ukončení určité epochy. Epochy osmi let vlád vedených sociální demokracií," dodal premiér.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

13:07 - Mezi úspěchy své vlády započítal hospodářský rozkvět země, snižování nezaměstnanosti, vstup do NATO a Evropské unie - ale i zrušení povinné vojenské služby či nízkou úmrtnost kojenců. "Nemusím se stydět ani za svůj osobní přínos... Za svou vládu jsem navštívil 30 zemí světa a přijal zde 20 šéfů vlád," uvedl dosluhující premiér.

"Jsem zvědav, jestli nám tu zemi jednou ODS předá ve stejném stavu, jako ji od nás dostala," dodal poté před reportéry.

Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

11:30 - Vláda premiéra Jiřího Paroubka právě jednomyslně schválila demisi. Koaliční kabinet sociálních demokratů, unionistů a lidovců, oficiálně jmenovaný v dubnu 2005, tak oficiálně končí.

Premiér zahajuje poslední jednání vlády před demisí
Premiér zahajuje poslední jednání vlády před demisí | Foto: Ludvík Hradilek

10:10 - Premiér Paroubek přišel a posadil se, jednání začalo, fototermín pro novináře skončil.

Před zasedáním vlády měl premiér na stolku stohy vlastních knih, zřejmě dárek na rozloučenou pro své ministy
Před zasedáním vlády měl premiér na stolku stohy vlastních knih, zřejmě dárek na rozloučenou pro své ministy | Foto: Ludvík Hradilek

10:09 - Na stole premiéra ležely nachystané jeho knihy. Dárek odcházejícím ministrům na rozloučenou?

Vítěslav Jandák a Petra Buzková
Vítěslav Jandák a Petra Buzková | Foto: Ludvík Hradilek

10:06 - Ministr kultury Vítězslav Jandák patřil k oporám Paroubkova vládního týmu.

Ministři Svoboda a Kühnl čekají na příchod premiéra
Ministři Svoboda a Kühnl čekají na příchod premiéra | Foto: Ludvík Hradilek

10:05 - Cyril Svoboda a Karel Kühnl čekají na příchod premiéra a zahájení jednání vlády.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

10:02 - Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek přijel o dvě minuty pozdě. Zato se svou asistentkou.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

9:56 - Ministryně informatiky Dana Bérová prolétla ze dveří auta rovnou do dvěří Strakovy akademie. "Nezlobte se, už jdu skoro pozdě," zavolala směrem k čekajícím reportérům.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

9:53 - "Dneska zřejmě naposledy," pozdravil novináře Milan Urban. "Je to těžká práce, chcete potěžkat můj kufr? Ale hospodářství funguje jako nikdy, já jsem spokojen," pochlubil se.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

9:53 - Petra Buzková trochu pochybovala, že je toto zasedání vlády poslední. "Jen aby!" řekla doslova. "Myslím, že patřím k těm, kteří velmi rádi svůj resort předají," dodala.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

9:52 - Libor Ambrozek kdysi přijel na jednání vlády na kole. Dnes ho dovezlo stříbrné BMW. Vtipkoval, že za komunismu by přišel s celou rodinou.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

9:25 - Ministr financí Bohuslav Sobotka byl dnes ráno ve velmi dobrém rozmaru.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

9:21 - Zdeněk Škromach přišel do úřadu vlády mezi prvními a byl i na poslední zasedání připraven.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

9:15 - Vláda a ministerstva v posledních měsících příliš nepracovaly, před Úřadem vlády se ale už od rána pracovalo pilně.

 

Právě se děje

Další zprávy