Helsinky (od naší zpravodajky) - Ve vzduchu je cítit vůně čerstvě upečeného koláče. Na kulatém podnose jsou vyrovnané borůvkové řezy, kousek od nich také ještě teplý banánový koláč. U stolů v restauraci, která sídlí v prostorné budově asi 20 minut od centra finské metropole Helsinek, sedí několik postarších lidí, kteří si vybírají z denní nabídky.
Stálé menu by tu ale hledali marně - v restauraci Loop vaří jen z potravin, které jim darovaly supermarkety. Zboží, které by se jinak vyhodilo, tak nakonec přece jen skončí na talíři.
"Náš kuchař to tu opravdu nemá lehké. Musí být hodně kreativní. To není jako v běžné restauraci, kde můžete stále dokola připravovat to samé. Tady nikdy nevíme, co nám zrovna supermarkety dají," vysvětluje Satu Vainiová, která restauraci vede.
Nejčastěji Loop dostává zeleninu a ovoce, které by se rychle zkazilo. Supermarkety jim také obvykle darují pečivo nebo zboží, jemuž brzy vyprší trvanlivost. "Posílají nám i ošklivou zeleninu. Nic jí není, není závadná, jen prostě není moc hezká," doplňuje Vainiová.
Restaurace je neobvyklá i z jiného důvodu. Její okolí s trochou představivosti vypadá, jako by vypadlo ze stránek nějaké severské detektivky. Sídlí v bývalé psychiatrické léčebně, které dominují dlouhé chodby. Příjezdová cesta vede přes rozsáhlý hřbitov, což umocňuje atmosféru tajemna.
Nic z toho ale neubírá na zájmu hostů, kteří si sem zašli na oběd. Podává se například zelený salát, tomatová polévka nebo karbanátky z fazolí a řepy se zeleninou.
Tisíce tun jídla se vyhazují
Je mrazivý podzimní den. K budově přijíždí dodávka s novými potravinami vyřazenými ze supermarketů. Několik mužů z ní vyndavá krabice plné paprik nebo rajčat. Je tu také pečivo či několik dýní. Vše vypadá čerstvě, jen banány už mají nejlepší období za sebou. "Co se tu neprodá, to posíláme do charity," vysvětluje Vainiová.
Potraviny dostává podnik Loop od obchodů zdarma. Restaurace si ale musí sama financovat řidiče a dodávku, další peníze pak potřebuje pro zaměstnance v kuchyni. Jídlo si hosté platí jako v jakékoli běžné helsinské restauraci.
Ve Finsku se každý rok vyhodí 400 až 500 tisíc tun potravin. Restaurace Loop se tomu snaží předejít a zamezit zbytečnému plýtvání. V zemi není jediná, která se snaží využít potraviny, jež by jinak přišly vniveč.
Víc než jen supermarket
Zhruba před měsícem v Helsinkách otevřel vůbec první supermarket ve Finsku, který prodává zboží, které mu darovaly "běžné" obchody nebo pekárny.
Podnik s názvem We Food sídlí ve velkém obchodním centru, které leží na okraji Helsinek. Vedle nablýskaných obchodů s oděvy nebo elektronikou působí skromně. U regálů postává několik lidí, kteří si prohlíží nabídku. Na pultech je vyrovnané pečivo, o kousek dál pak ovoce, koření nebo různé nápoje v plechovkách. Buď na hraně trvanlivosti nebo třeba v pomačkaném obalu.
There is a #WeFood in #Helsinki! Next time when needing a grocery there - there! (It is in some odd #REDI place Helsinki people say is impossible to navigate, but you need only a route to WeFood, hopefully it is easy.) https://t.co/3Wk6y1QD4B
— Jukka Mähönen (🇳🇴🇪🇺) (@jukkamahonen) September 25, 2018
"Zboží prodáváme v průměru o 20 až 50 procent levněji, někdy až o 80 procent," vysvětluje Else Hukkanenová, manažerka projektu. "Každý den dostáváme jen pečivo a ovoce. Zbytek je překvapení. Nemůžeme tak zákazníkům slíbit, že každý den budou k mání třeba okurky," dodává.
Supermarket se rozběhl díky samotným Finům, kteří ho podpořili v tzv. crowdfundingové kampani. Celkem se podařilo vybrat na 50 tisíc eur (tedy asi 1,3 milionu korun), další peníze pak přišly od finského ministerstva životního prostředí.
"Máme elektromobil, se kterým každý den jezdíme ke spřízněným supermarketům, jež nám vyřazené potraviny dávají," uvádí s tím, že pečivo jim darují i dvě pekárny, které sídlí přímo ve stejném obchodním centru.
Bez dobrovolníků by to nešlo
Podnik z velké části funguje díky dobrovolníkům - celkem se jich tu střídá 80. Bez nich by to nešlo. "Jsou z různého prostředí, dokonce tu máme i jednoho pilota," líčí Hukkanenová.
Odhaduje, že každý rok se jim podaří zachránit na 500 tun potravin. "Jejich výroba je náročná na emise skleníkových plynů. Kdyby tyto potraviny skončily v odpadu, tak i tyto emise vznikly zbytečně," upozorňuje.
Supermarket We Food spadá pod charitativní organizaci Finn Church Aid, která je po finském Červeném kříži druhým největším finským dárcem humanitární pomoci. "Veškerý zisk z prodeje tak putuje na rozvojové projekty," popisuje Hukkanenová.
Congratulations with the opening of #Wefood in Helsinki #FinnChurchAid and @HembergJouni
— Birgitte Qvist-Sørensen (@BirgitteQ) September 20, 2018
Very proud that you have found our idea of a food waste supermarket solid enough to introduce it to Finland.
Together we can prevent even more #foodwastehttps://t.co/YSJrslP1Jj
Tento koncept přišel do Finska z Dánska. "Tam sesterská organizace DanChurchAid provozuje dva supermarkety v Kodani a jeden v Aarhusu," tvrdí.
V supermarketu We Food jsou nyní tři židle a malý stolek, které mohou zákazníci využít. Do budoucna plánují, že svým klientům budou nabízet i malé posazení a kávu, ale hlavně místo pro setkávání. Už nyní tam často chodí žáci a studenti, jimž pak v supermarketu vysvětlují, jak předejít zbytečnému plýtvání jídlem. "Chceme být něco víc než jen supermarket," uzavírá Hukkanenová.