gastronomie

Ministr Síkela jednal s profesními svazy o kompenzacích pro podnikatele. Pokračovat budou příští týden

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) dnes odpoledne jednal s profesními svazy o kompenzacích pro podnikatele zasažené v souvislosti s pandemií koronaviru. Zástupci resortu se sejdou se svazy a asociacemi znovu nad konkrétními návrhy.

Za profesní svazy se schůzky účastnili mimo jiné prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý s dalšími kolegy, za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků předseda představenstva Josef Jaroš, gastronomické odvětví zastupoval Luboš Kastner a on-line byl přítomen prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

V prvních reakcích na vládní plán podpory představitelé zmíněných organizací upozornili, že takto nastavená pomoc zdaleka neuspokojí všechny zasažené podnikatele. Například tržby v gastronomii podle Kastnera v listopadu a prosinci loňského roku proti stejnému období roku 2019 klesly z přibližně 30 miliard asi na 15 miliard korun. Kastner odhadl, že o pomoc by mohlo žádat 40 procent podnikatelů poznamenaných pandemií a souvisejícími restrikcemi.

Vláda ve středu představila program náhrad. Určené by měly být pro podnikatele, kteří ve druhém pololetí loňského roku zaznamenali ztrátu alespoň o 50 procent proti stejnému období roku 2019. Maximální výše pomoci bude činit 500 tisíc až 1,5 milionu korun. Ze státního rozpočtu vláda plánuje na kompenzace vyčlenit 2,5 až tři miliardy korun. Konečné znění by měla schválit příští týden.

Zdroj: ČTK

Restauratéři nesouhlasí s návrhem Vojtěcha, aby kontrolovali bezinfekčnost hostů

Restauratéři nesouhlasí s návrhem ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), aby kontrolovali bezinfekčnost. Nikdo s nimi téma podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) neprobíral. Pokud si resort zdravotnictví nechá zpracovat právní analýzu, měla by být připravena opravdu poctivě a neopomenout žádný detail. Restauratéři jsou připraveni své podnikání tvrdě bránit. V pátek to řekl restauratér a garant projektu Moje restaurace za AMSP Luboš Kastner.

Vojtěch na páteční tiskové konferenci uvedl, že se vrací myšlenka na zavedení povinnosti pro provozovatele restaurací, aby jejich personál kontroloval, zda je host očkován, prodělal nemoc covid-19 nebo má platný negativní test. Hlavní hygieničce Pavle Svrčinové zadal, aby s právníky ověřila možnost tohoto opatření. "Z epidemiologického hlediska je (opaření) správné, ale musíme mít tu právní jistotu, že nebude hrozit jeho zrušení ze strany soudu," řekl.

Zdroj: ČTK

Tržby restaurací po otevření zahrádek vzrostly o 77 procent, k zotavení ale nestačí, ukázala data

Tržby gastronomických provozů za první týden, kdy mohly otevřít venkovní prostory, podle společnosti Storyous dodávající do restaurací technologie a pokladní systémy, vzrostly o 77 procent ve srovnání s průměrem v době uzávěry. Silné byly zejména pátek a sobota. Oproti stavu před pandemií jsou ale výdělky nižší, zároveň o pětinu ve srovnání s rokem 2019 klesl počet otevřených podniků. Řekl to obchodní ředitel Storyous Jan Kosek.

Zdroj: ČTK
Pokračovat