Aneta Řezníčková,
Dan Poláček
Aktualizováno 4. 7. 2023 12:54
Výroba tradičních kyselých okurek má v Česku problémy. Důvodem jsou - podobně jako napříč celým potravinářským sektorem - současné vysoké náklady a na ně navázané ztráty. Norská společnost Orkla, která výrobu okurek vlastní, proto v úterý oznámila uzavření výrobny v Bzenci, jejíž historie sahá až do 19. století. Zákazníci by podle ní přesto o populární "nakládačky" přijít neměli.
Okurková krize přišla mezi lety 1918 a 1938. Obchodníci a zpracovatelé totiž nemilosrdně tlačili cenu nahoru a mnozí z nich nahospodařili se znojemskou okurkou velké bohatství. "Byť tak činili v mezích zákona, jejich obchodní způsoby byly značně pochybné a nesolidární," píše se v publikaci.
Z této doby tak pochází obchodníkům určené úsloví o okurkách, které mají mít zhoubný vliv na charakter.
V rámci cenové strategie a nátlaku na okurkáře obchodníci často záměrně po celé dny neodebírali okurky, takže rolníci museli sklizenou úrodu vysypat do Dyje a svá pole zaorat.