Každá krize bolí a zpomalení už je na dohled. Experti radí, jak se na ni dá připravit

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 12. 10. 2019 17:48
Každá krize bude bolet, ale dobrá příprava na ni zvyšuje možnost přežití, říkají experti na byznys. Výsledky české ekonomiky jsou ve světle zbytku Evropy stále dobré, další část hospodářského cyklu - tedy ochlazení - je už ale na dohled. Jak se na něj mají firmy připravit, a čeho se naopak vyvarovat? Aktuálně.cz zmapovalo konkrétní rady a tipy odborníků na základě ankety institutu ELAI.
Miroslav Zámečník.
Miroslav Zámečník (Česká bankovní asociace): Včas vytvářejte rezervy a pečujte o klienta | Video: Youtube.com/ElaiPrague

Miroslav Zámečník, analytik České bankovní asociace

Nestát na jedné noze

"Když už nastává ochlazování, tak je na přípravy obvykle pozdě. Pak jsou ta opatření nevyhnutelně dost drastická a velmi často spočívají v ořezávání nákladů docela hrubým způsobem a součástí většinou bývá i propouštění. Mnohem lepší rada je proto pamatovat na to, že ekonomika se vyvíjí v cyklech a v dobrých časech pamatovat na to, že dobře vždy nebude, a vytvářet si rezervy.

V těch dobrých časech, kdy je klientů dostatek, by se mělo o klienta pečovat tak, abyste byl ten podnik, který budou mít rádi i v časech recese. Další doporučení je snažit se diverzifikovat - jinými slovy, nestát na jedné noze a nebýt závislý jenom na jednom hlavním odběrateli a nebýt ani závislý na jednom produktu.

To platí genericky. Ale jsou specialisté, kteří se naopak snaží být v tom jednom úzkém oboru nejlepší, a to je také druhá alternativní strategie."

 

Právě se děje

Další zprávy