Každá krize bolí a zpomalení už je na dohled. Experti radí, jak se na ni dá připravit

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 12. 10. 2019 17:48
Každá krize bude bolet, ale dobrá příprava na ni zvyšuje možnost přežití, říkají experti na byznys. Výsledky české ekonomiky jsou ve světle zbytku Evropy stále dobré, další část hospodářského cyklu - tedy ochlazení - je už ale na dohled. Jak se na něj mají firmy připravit, a čeho se naopak vyvarovat? Aktuálně.cz zmapovalo konkrétní rady a tipy odborníků na základě ankety institutu ELAI.
Jan Fanta
Jan Fanta (EY) pro ELAI News: Reagujte také zpomalením, především myšlenkovým | Video: Youtube.com/ElaiPrague

Jan Fanta, partner podnikového poradenství a řízení rizik ve společnosti Ernst & Young

Zpomalte a přemýšlejte

"Firmy - pokud si jejich manažeři myslí, že jim hrozí zpomalení - by měly na toto zpomalení zareagovat také zpomalením. Tím myslím zpomalení především myšlenkové. To znamená, že manažeři těchto firem by se měli zamyslet nad jednotlivými portfolii - nad portfoliem jejich dodavatelů, zákazníků a produktů.

U zákazníků by se měli především zamyslet nad tím, kteří zákazníci v případě recese pro ně budou klíčoví a solventní. Jestliže totiž nastane zpomalení, někteří zákazníci mohou mít platební problémy a to potom firmě samozřejmě neprospěje.

Co se týče dodavatelů, je potřeba se zamyslet nad tím, kteří z těch klíčových mohou mít problémy v dodávkách, a udělat si náhradní plán, jak případné výpadky pokrýt.

Samozřejmě je také potřeba se zamyslet nad tím, jakým způsobem flexibilně pracovat s náklady a třeba i s počtem zaměstnanců. Ale přemýšlet rovněž o tom, kteří zaměstnanci jsou pro firmu klíčoví a jak je udržet. Především pokud dané odvětví půjde do recese dříve než jiné, protože potom tito pracovníci mohou dostat mnohem lepší nabídky od jiných firem, které ještě budou růst."

 

Právě se děje

Další zprávy