Češi svetr neobléknou, bojí se experti. Strop na ceny energií v otázkách a odpovědích

Adéla Očenášková Pavla Adamcová Adéla Očenášková, Pavla Adamcová
Aktualizováno 1. 10. 2022 16:33
Zastropování cen elektřiny a plynu se v současnosti skloňuje na národní i celounijní úrovni. Česká vláda se k tomuto kroku již rozhodla a pro malé odběratele plošně nastavila konkrétní limity, přes které ceny energií nepůjdou. Jak se tento krok projeví na spotřebě tuzemských domácností a nakolik změna zahýbe s ceníky jejich dodavatelů, zjistíte v následujícím přehledu.
Modelový příklad vlády ukazuje, jak se zastropování cen u plynu promítne do vyúčtování domácnosti.
Modelový příklad vlády ukazuje, jak se zastropování cen u plynu promítne do vyúčtování domácnosti. | Foto: Vláda ČR

Nastavila vláda cenový strop vhodně?

Podle expertů ano. Například analytik ENA Jiří Gavor považuje vládou stanovené zastropování cen za přiměřený kompromis. "Cena samozřejmě nesmí být příliš nízko, protože elektřiny a zejména plynu je nedostatek a obě komodity jsou tedy velmi drahé," podotýká. Kdyby totiž vláda strop nastavila příliš nízko, domácnosti by to nemotivovalo k úsporám, které jsou nyní nezbytné.

"Strop mohl být samozřejmě také vyšší, ale to už by zase bylo k domácnostem příliš nemilosrdné," domnívá se expert.

Také podle analytičky Kateřiny Davidové z Centra pro dopravu a energetiku jsou částky zvoleny vhodně. "Ani příliš vysoko, ani příliš nízko. Pomohou zejména těm, kterým končí fixace a jejich ceny by se nyní odvíjely od spotového trhu," domnívá se expertka.

Michal Macenauer z energetické poradenské společnosti EGÚ Brno má zato, že strop pro domácnosti mohl být dokonce vyšší. Vláda totiž podle něj bude potřebovat peníze také pro dotování průmyslových odběrů.

 

Právě se děje

Další zprávy