Zaměstnanci, které nikdo nechce. Pandemie otočila šance na trhu práce

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 15. 8. 2021 14:49
Léta patřili na trhu práce k odstrkovaným - mladí lidé bez praxe, ženy po rodičovské, starší uchazeči 55+. Firmy při náborech dávaly přednost ostatním kandidátům, hledání práce tak pro ně bylo komplikovanější. Nyní se podle expertů dočkali i oni. Trh práce je vyčerpán, "ideální" kandidáti jsou rozebraní a zaměstnavatelé se otáčí i k těmto skupinám. Nálepku "nevhodných" ovšem dostali jiní.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

I manažeři to mají těžší

Zatímco personalisté vyhledávají kandidáty spíše na nižší a střední pozice, headhunteři hledají nejvyšší manažery, případně šéfy firem. A i tam pandemie trochu proměnila požadavky. 

"Zaznamenáváme rostoucí potřebu po digitálních seniorních manažerech, dále po nové generaci mladých digitálních leaderů, což jsou manažeři schopní řídit větší týmy zaměstnanců pracujících z domova, a zvyšuje se též poptávka po obchodnících, kteří dokážou fungovat v nových podmínkách 'hybridního sales', což je kombinace osobního kontaktu a úzkého vztahu na dálku. Obzvláště u juniorů je nalezení budoucích talentů velmi náročné," říká Marek Navrátil ze Stanton Chase.

Podle něj agilita získala v postcovidové éře nový význam. "Nejen český trh se díky progresivním zákonným úpravám otevírá minoritám, které mohly pracovat například jen v omezeném rozsahu nebo jen z určitého místa, a znevýhodnění žen, mladších či starších ustupuje. Nyní pracujeme na několika projektech, ve kterých se snažíme našim zákazníkům pomáhat při jejich úsilí o vytvoření diverzifikovaných týmů. Toto je celosvětový trend, který bude sílit," doplňuje headhunter Marek Navrátil.

 

Právě se děje

Další zprávy