Zaměstnanci, které nikdo nechce. Pandemie otočila šance na trhu práce

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 15. 8. 2021 14:49
Léta patřili na trhu práce k odstrkovaným - mladí lidé bez praxe, ženy po rodičovské, starší uchazeči 55+. Firmy při náborech dávaly přednost ostatním kandidátům, hledání práce tak pro ně bylo komplikovanější. Nyní se podle expertů dočkali i oni. Trh práce je vyčerpán, "ideální" kandidáti jsou rozebraní a zaměstnavatelé se otáčí i k těmto skupinám. Nálepku "nevhodných" ovšem dostali jiní.
ilustrační obrázek
ilustrační obrázek | Foto: Shutterstock

Noví postcovidoví otloukánci

Kdo tedy převezme štafetu otloukánků po mladých, starých a ženách s dětmi? 

"Lidé, kteří neumí cizí jazyky, nedokážou pracovat samostatně a nejsou otevření technologickým inovacím, vzhledem k neustále probíhajícím změnám a vzdálené práci," míní Jan Nezkusil z Hays.

"Ztíženou pozici na trhu práce mají nyní lidé s všeobecně zaměřeným středním vzděláním bez znalostí cizích jazyků. Čistě administrativních pozic bez nějaké přidané hodnoty ubývá a zároveň, pokud nechtějí jít pracovat manuálně, čeká je delší hledání a také často větší nutnost rozšíření kvalifikace," doplňuje Alžběta Honsová z Randstadu.

Průměrnost a podprůměrnost už se nenosí

Podle Jiřího Jemelky jsou pak "na odpis" jednoznačně lidé bez motivace. "Když se zaměstnanec angažuje jen na 'půl plynu', ve firmě si ho žádný majitel ani manažer nebude hřát dlouho. Postcovidová doba bude velmi netolerantní k průměrnosti a podprůměrnosti. Ten, kdo pracovat reálně nechce, bude nejzranitelnější. Všichni budeme zostřeně hledět na výsledky. Z tvrdé perspektivy byznysu se musí jedinec firmě vyplatit. Máte-li v týmu nepřizpůsobivého, konfliktního, demotivovaného člověka, který podrývá směřování společnosti, odmítá plnit úkoly, nebo je dokonce sabotuje, ohrožuje úspěch celku," říká Jemelka. 

Doplňuje, že nyní se firmy snaží nedostatek uchazečů saturovat vyšší efektivitou každého jednoho zaměstnance. A ta je opět přímo závislá na motivaci. "Každý má nějaké přednosti a potenciál. Zastávám názor, že ne všem musí svědčit ta práce, již si vybrali. Lidé by měli především mířit do oboru, pro který je pohání dlouhodobá vášeň. Práce je pro mnohé z nás více než třetina života, a tak musí být pro firmu i člověka konečný součet vždy výhra-výhra," míní Jemelka. 

Dodává, že nábor dnes nemůže být založen na čtení životopisů a jejich posuzování. S lidmi musí náboráři mluvit, ptát se, vidět je v akci. "Doktorát nebo 10 pěkných příček v oblasti středního managementu vůbec nemusí znamenat houževnatost, hlad po zkušenostech, jistotu vysoké hodnoty IQ či EQ, umění být týmovým hráčem a komunikovat tak, aby to kolegy s vámi bavilo," říká Jemelka. 

 

Právě se děje

Další zprávy