Zaměstnanci, které nikdo nechce. Pandemie otočila šance na trhu práce

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 15. 8. 2021 14:49
Léta patřili na trhu práce k odstrkovaným - mladí lidé bez praxe, ženy po rodičovské, starší uchazeči 55+. Firmy při náborech dávaly přednost ostatním kandidátům, hledání práce tak pro ně bylo komplikovanější. Nyní se podle expertů dočkali i oni. Trh práce je vyčerpán, "ideální" kandidáti jsou rozebraní a zaměstnavatelé se otáčí i k těmto skupinám. Nálepku "nevhodných" ovšem dostali jiní.
rodiče, děti, home office, práce z domova, výchova
rodiče, děti, home office, práce z domova, výchova | Foto: Shutterstock

Ženy s dětmi i bez nich

Ženy, které se vrací na pracovní trh po rodičovské dovolené, potřebují především částečné úvazky, aby mohly péči o rodinu ideálně skloubit s prací. Ještě loni pracovalo na zkrácený úvazek u nás jen sedm procent zaměstnanců, převážně žen. V celé Evropské unii to byla pětina. Ale situace se zlepšuje a přispěla k tomu i pandemie.

Podle Jana Nezkusila si stále více firem uvědomuje nedostatek zkrácených úvazků a vzhledem k obtížnosti obsazení volných míst jsou ochotnější je nabízet. 

Podle Alžběty Honsové z Randstadu to ale není ještě úplně ideální. "Ochota firem otvírat pozice rovnou na snížené úvazky je stále nižší, než by měla být, i když pozorujeme i ve výrobě a logistice, že zkrácené směny jsou, právě proto, aby zaměstnavatel oslovil i skupinu lidí, která z nějakého důvodu na plný úvazek nemůže. Nejčastěji ale snížené úvazky potřebují rodiče malých dětí a pro ty je určující, aby pracovní doba nějak korespondovala s dobou předškolních, školních zařízení, což se ne vždy děje. Ale situace se pomalu zlepšuje," říká Honsová. 

Podpořit návrat matek po mateřské do práce má i novinka sdílených pracovních míst, kterou letos zavedl zákoník práce. Podle headhuntera Jozefa Pappa ovšem takový nástroj měl přijít před 30 lety. "Pracovní trh je však již jinde. Firmy nechápou, proč by měly pracovní místa sdílet mezi zaměstnance, když mohou využít řady jiných a operativnějších forem částečných úvazků," komentuje Jozef Papp ze Stanton Chase. 

Zatímco v minulosti měly problém s uplatněním především ženy s malými dětmi, pandemie ztížila situaci na trhu práce ženám obecně. Jak vyplývá ze studie ACCA Gender Responsive Budgeting, i přesto, že ženy představují celosvětově 39 procent všech zaměstnanců, tak na ně měla pandemie na trhu práce daleko tvrdší dopad. Z těch, kdo ztratili pracovní místo právě v důsledku pandemie, tvoří 54 procent žen. Pracovaly totiž většinou v oboru gastronomie, hotelnictví a ve službách, které pandemie zasáhla nejvíce.

Ženy se tak budou muset více přizpůsobovat novým požadavkům zaměstnavatelů, případně projít rekvalifikacemi, aby našly uplatnění.  

 

Právě se děje

Další zprávy