Zaměstnanci, které nikdo nechce. Pandemie otočila šance na trhu práce

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 15. 8. 2021 14:49
Léta patřili na trhu práce k odstrkovaným - mladí lidé bez praxe, ženy po rodičovské, starší uchazeči 55+. Firmy při náborech dávaly přednost ostatním kandidátům, hledání práce tak pro ně bylo komplikovanější. Nyní se podle expertů dočkali i oni. Trh práce je vyčerpán, "ideální" kandidáti jsou rozebraní a zaměstnavatelé se otáčí i k těmto skupinám. Nálepku "nevhodných" ovšem dostali jiní.
Foto: iStock

Psychické problémy mohou být problém

Určitým prvkem zranitelnosti na trhu práce může být i zdravotní stav.

"Vidíme, že covid-19 může způsobovat některé přetrvávající zdravotní potíže, které se na psychickém i fyzickém stavu člověka, a s tím i na motivaci, mohou neblaze podepsat. Dále to může být ztráta blízké osoby v důsledku pandemie, která člověka může na duši poznamenat. A tak vyvstává určitá etická otázka, jak se ujmout těchto šikovných lidí v této zranitelné populaci a pomoci jim zpět do života se vším všudy," ptá se odborník na pracovní trh Jiří Jemelka.

Firmy se podle něj do těchto úvah budou muset dát také, pokud nechtějí přicházet o talenty.

Vedle postcovidových syndromů je ale také problém s narůstajícími psychickými problémy populace. Podle údajů Národního ústavu duševního zdraví loni výrazně přibylo lidí, kteří cítí nepohodu, mají úzkosti nebo deprese. Řada z nich nevyhledává odbornou pomoc a problémy se tak odráží nejenom doma, ale i v práci. Zhruba 240 tisíc zaměstnanců se potýká se závažnými úzkostmi, přičemž 120 tisíc své obtíže aktivně neřeší. A zhruba 160 tisíc zaměstnanců se potýká s těžkými depresemi, z toho více než 60 tisíc své obtíže neřeší. 

Právě lidé, kteří nevyhledají odbornou pomoc, jsou pro trh práce nákladnější. "V první řadě jde o náklady, které jsou nevyčíslitelné. Jde o zhoršené úsudky, horší atmosféru na pracovišti, ušlý sociální kapitál. Pak jsou vyčíslitelné v podobě absence v práci, snížení produktivity, nákladů na nábor, školení a trénink," vyjmenovává Petr Winkler z Národního ústavu duševního zdraví.

 

Právě se děje

Další zprávy