Zaměstnanci, které nikdo nechce. Pandemie otočila šance na trhu práce

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 15. 8. 2021 14:49
Léta patřili na trhu práce k odstrkovaným - mladí lidé bez praxe, ženy po rodičovské, starší uchazeči 55+. Firmy při náborech dávaly přednost ostatním kandidátům, hledání práce tak pro ně bylo komplikovanější. Nyní se podle expertů dočkali i oni. Trh práce je vyčerpán, "ideální" kandidáti jsou rozebraní a zaměstnavatelé se otáčí i k těmto skupinám. Nálepku "nevhodných" ovšem dostali jiní.
Foto: Nord Stream 2

Uchazeči 55+

Starší generace pracovníků to neměla na trhu práce nikdy moc lehké. "Už toho tolik nezvládnou, neumějí jazyky a moc si nerozumějí s moderními technologiemi," říkalo se o nich na trhu práce. Jejich situace se odrážela v počtech nezaměstnaných i předčasných důchodů. Situace se prý u nich ale zlepšila. 

"Hlad je po talentech. Přehlédnout je kvůli nějakým předsudkům není moudré. Je úplně jedno, jestli je talentovanému projektovému manažerovi pětapadesát. Pokud se orientuje, má přehled o trendech, umí propojit lidi a podnítit týmového ducha, dokáže pružně spolupracovat s vedením, jen blázen by se toho potenciálu vzdal," říká Jiří Jemelka z J.I.P. pro firmy. 

Starší manažeři podle něj mohou naopak lidem sloužit jako svého druhu mentoři, umožní jim pochopit řadu procesů, podívat se na chod firmy a jejich místo v ní z širší perspektivy. "A tím, že už mají také ledasco za sebou, mohou mladším kolegům dát dobré rady do života, pokud se střetnou s nějakými nepříznivými životními okolnostmi," říká Jiří Jemelka.

Podle Alžběty Honsové je u lidí 55+ v případě manuálních profesí někdy jasný handicap v podobě zdravotního stavu, respektive nemožnosti zvládat fyzicky náročné práce. "Ovšem u fyzicky méně náročných profesí a zejména technicky zaměřených, kde je potřeba zručnost a zkušenost, vidíme velkou poptávku po kandidátech bez ohledu na věk," dodává Honsová. 

Starší pracovníky si pochvaluje Radoslav Kavulič, personální ředitel SSI Group, která zajišťuje bezpečnost, údržbu a úklid nemovitostí. "Již delší dobu pozorujeme nárůst v počtu kandidátů o zaměstnání z věkové kategorie 60+ a v rámci této kategorie ještě speciálně v kategorii OZP. Jen za poslední období jsme do našich týmů přijali ve zmiňované věkové kategorii 23 zaměstnanců. Plusem u této věkové kategorie je, že se jedná, a to myslím v dobrém, nikterak hanlivě, o starou dobrou školu, která se vyznačuje dochvilností, pečlivostí plnění úkolů a vysokou mírou loajality k naší společnosti," dodal Kavulič. 

 

Právě se děje

Další zprávy