Žádný spěch. Kartou zatím zaplatíte jen na velkých poštách

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
30. 9. 2015 12:10
Česká pošta konečně začne přijímat platební karty všech bank. Do konce roku 2016 mají být terminály na zhruba 700 pobočkách, pošta jich přitom má celkem 3200. Kartou zatím půjde platit jen na větších poštách. Státní podnik dosud přijímal pouze platební karty partnerské ČSOB.
Opravdu už to půjde? (Ilustrační foto)
Opravdu už to půjde? (Ilustrační foto) | Foto: Kurt Bauschardt/Foter.com

Praha – Na prvních třech pražských pobočkách České pošty už zaplatíte za balík, dopis nebo třeba los platební kartou. Na většině dalších poboček se ale lidé této možnosti jen tak nedočkají ani poté, co státní podnik oficiálně spustil tuto novou službu. Poštovní pobočky přitom byly jedním z posledních významnějších míst, kde dosud nešlo platit kartou.

"Nejprve se zaměříme na páteřní pobočky, do konce letošního roku by mělo kartami jít platit na 150 pobočkách," řekl dnes generální ředitel pošty Martin Elkán. Už nyní karty všech bank přijímají na pražských pobočkách v Olšanské a Kafkově ulici a v nákupní galerii Fénix.

Do konce roku 2016 chce mít pošta platební terminály na zhruba 700 pobočkách. Jestli a kdy půjde kartou platit i na dalších (menších) pobočkách, rozhodne vedení podniku až poté, co vyhodnotí první zkušenosti s přijímáním karet. Česká pošta přitom celkem provozuje 3200 poboček.

Pokud půjde na pobočce platit kartou, bude to možné vždy u všech přepážek. "Za platbu kartou nebudou lidé platit žádný poplatek," upřesnil Elkán. Pošta zprovozní na svém webu databázi pošt, které karty přijímají, a bude ji každý týden aktualizovat.

Méně front, více klientů

Elkán si od zprovoznění služby slibuje vyšší komfort pro klienty, například menší fronty, protože platba kartou je podle něj rychlejší než hotovostní. "To by mělo pomoci k růstu počtu nových zákazníků a počtu zásilek," říká.

Dosud pošta přijímala pouze platební karty partnerské ČSOB. Ta se stala partnerem i pro zavádění akceptační sítě pro všechny platební karty. Zvítězila ve vypsaném tendru v hodnotě desítek milionů korun. "Tuto spolupráci vnímáme jako jeden z nejvýznamnějších milníků v oblasti akceptace karet," řekla mluvčí Era Poštovní spořitelny Martina Slavíková.

Smlouva s ČSOB o provozu systému pro akceptaci karet je uzavřená do roku 2017. V tu dobu bance vyprší i dlouhodobá partnerská smlouva, která jí umožňuje nabízet bankovní služby na poštách. Pošta nyní zvažuje, zda vypíše tendr na nového bankovního partnera, nebo požádá o vlastní bankovní licenci.

Problém se svěřenou hodnotou

Proč dosud pošta platební karty nepřijímala? Vedle samotného technického řešení byl problém hlavně v tom, že by na akceptaci karet za dosavadních podmínek výrazně prodělávala.

Obchodník, v tomto případě pošta, platí z každé transakce kartou poplatek - zjednodušeně řečeno jakousi provizi vydavateli karet. V případě pošty se ale situace komplikuje takzvanou svěřenou hodnotou, typickou pro produkty jako poštovní poukázka, dobírka nebo platba SIPO v hotovosti. Lidé jimi přes poštu hradí třetím stranám pevně dané částky. A pošta si do této částky nemůže "schovat" poplatek za provedení transakce a případně i marži.

"Například u poštovní poukázky je průměrná svěřená hodnota 1500 korun, k tomu odměna pro poštu - takzvané poukázečné - činí 22 korun. Poplatek za platbu kartou by v takovém případě činil zhruba 15 korun, které by musela hradit Česká pošta, což je ekonomicky nepřijatelné," vysvětlovala loni ekonomiku případného zavedení platebních karet na poštách tehdejší mluvčí Marta Selicharová.

Nyní se ale situace změnila poté, co v březnu Evropský parlament schválil omezení poplatků, které si banka může za platbu kartou na obchodnících účtovat. Nově bude od 9. prosince u takzvaného interchange fee (který inkasuje banka, která vydala kartu) zaveden strop 0,3 procenta u kreditních (úvěrových) karet a 0,2 procenta u debetních karet (karta spojená s běžným účtem). Nyní se výše interchange fee v Česku pohybuje v průměru kolem jednoho procenta.

Jaké konkrétní podmínky pošta vyjednala a jaké náklady bude s novinkou mít, generální ředitel Elkán říct nechce. "Je to obchodní tajemství," říká.

Banky míří na dopravu a úřady

Banky a karetní společnosti tedy dobývají další území, kam dlouhodobě chtěly karty dostat. Z plateb získávají poplatky, obchodníkům za to slibují vyšší obrat a nižší náklady na práci s hotovostí.

Kam míří banky dál? "Vezmeme-li v úvahu jednoduchost a rychlost plateb bezkontaktními kartami, je možné si je představit prakticky kdekoliv. Jako velmi perspektivní vidíme v současnosti projekty akceptace platebních karet ve veřejné dopravě," říká Pavel Zúbek, mluvčí Komerční banky.

"Prostor pro rozšíření akceptace platebních karet vidíme v dopravě, ve státní správě a také ho s sebou přinese zákon o elektronické evidenci tržeb - akceptace karet u malých a středních podnikatelů," dodává Klára Pačesová za Českou spořitelnu.

Zatímco v dopravě se bankám postupně prosazovat daří (například v Plzni lze kartou koupit jízdenku v každém dopravním prostředku), ve státní správě je to pro ně složitější. Například finanční správa na začátku roku 2015 odvolala svůj původní plán, aby lidé mohli platit daně kartou. A nic na tom nemění ani nová regulace poplatků.

"Bylo by to drahé a jako alternativa stávajících bezhotovostních plateb značně diskutabilní. V loňském roce bylo bezhotovostně hrazeno 99,26 procenta všech příchozích plateb," říká mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Čtete rádi zpravodajský on-line deník Aktuálně.cz? Podpořte nás v anketě českého internetu Křišťálová lupa. Hlas nám můžete dát zde. Děkujeme!

 

Právě se děje

Další zprávy