Za zrušený let až 250 eur. Klienti Ryanairu mají právo na vrácení peněz i odškodné

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
20. 9. 2017 12:30
Cestující mají u zrušeného letu právo na odstoupení od smlouvy a vrácení peněz a v některých případech i na náhradu škody ve výši 250 až 600 eur, připomíná Evropské spotřebitelské centrum.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: RyanAir

Praha - U letů, které zrušily nízkonákladové aerolinky Ryanair, mohou klienti žádat o vrácení peněz za letenku. U spojů zrušených méně než 14 dní před odletem mohou také požadovat náhradu škody ve výši 250 až 600 eur. Uvedlo to Evropské spotřebitelské centrum působící při České obchodní inspekci.

Ryanair má kvůli změnám v systému dovolených nedostatek pilotů. Ruší proto do 28. října desítky letů denně.

Dopravce dosud v Česku oficiálně oznámil zrušení letů z Brna dny 21. a 24. září a z Prahy dne 26. září. "Klientům tedy zrušení oznámil v kratší lhůtě než 14 dní před plánovaným odletem, a pokud jim nenabídne náhradní let za srovnatelných podmínek, kterým by je dopravil do cíle nejpozději dvě hodiny po plánovaném čase příletu, cestující mají u destinace Londýn právo na paušalizovanou náhradu škody ve výši 250 eur," říká Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra.

V případě letů na větší vzdálenosti pak může podle Tichoty kompenzace činit 400 nebo 600 eur.

Dopravce zároveň musí zajistit bezplatnou péči - tedy občerstvení a v případě potřeby i ubytování - po dobu nezbytně nutnou při čekání na náhradní let, který se má při nejbližší možné příležitosti uskutečnit.

Cestující se mohou rozhodnout, že náhradním spojem nepoletí a odstoupí od smlouvy. "V takovém případě dostanou své peníze zpět a dopravce jim neposkytuje žádnou péči," upřesňuje Ondřej Tichota. Upozorňuje, že právo na paušální náhradu škody nemají cestující v případě, že byli o zrušení letu informováni déle než 14 dní před plánovaným odletem.

Podle odhadů aerolinek zasáhnou změny spojů kolem 400 tisíc pasažérů. Podrobnosti o zrušených letech jsou na webu Ryanair. Většinou jde o letiště London Stansted a několik spojů do Edinburghu, Manchesteru, Birminghamu, Říma, Milána, Bruselu a Barcelony.

 

Právě se děje

Další zprávy