Válečné zásoby, které chce Babiš prodat. Podívejte se, kde Česko ukrývá kovy na krizi

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 26. 11. 2019 11:18
Česko prostřednictvím Státní správy hmotných rezerv schraňuje komodity pro případ krize. Jde třeba o záplavy, válečné konflikty či zastavení dodávek klíčových surovin. Ve vlastních a pronajímaných skladech drží například zásoby ropy, leteckého petroleje, potravin a léků. Řadu lidí však možná překvapí, že mezi tyto rezervy patří i kovy. 1600 kamionů mědi či niklu se však chce nyní vláda zbavit.
Foto: iStock

Dohady o prodeji tun kovů nejsou jediným důvodem, proč se v posledních dnech v médiích připomínají hmotné rezervy států. Také švýcarská vláda si spočítala, kolik by ušetřila, kdyby rozprodala tisíce tun kávy.

Patnáct tisíc tun kávy, které by 8,5 milionu obyvatel alpské země údajně vystačily na tři měsíce, je jednou z mnoha položek ze seznamu hmotných rezerv pro případ nouze. Dále jde třeba o cukr, mouku, olej na vaření, rýži, palivo, pitnou vodu a léky.

Nápoj s nízkou výživovou hodnotou nepatří podle vládních úředníků na seznam věcí "nezbytných k životu". To se ale švýcarské veřejnosti vůbec nelíbilo, píše web BBC. Obyvatelé se začali proti plánům země bouřit. Vláda jim nakonec ustoupila.

 

Právě se děje

Další zprávy