Válečné zásoby, které chce Babiš prodat. Podívejte se, kde Česko ukrývá kovy na krizi

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 26. 11. 2019 11:18
Česko prostřednictvím Státní správy hmotných rezerv schraňuje komodity pro případ krize. Jde třeba o záplavy, válečné konflikty či zastavení dodávek klíčových surovin. Ve vlastních a pronajímaných skladech drží například zásoby ropy, leteckého petroleje, potravin a léků. Řadu lidí však možná překvapí, že mezi tyto rezervy patří i kovy. 1600 kamionů mědi či niklu se však chce nyní vláda zbavit.
Foto: Honza Mudra

Kovy a léky nejsou jediné komodity, které si Česko šetří na horší časy. Na utajeném místě v západních Čechách například uchovává stát v mrazácích přes 400 tun másla. Na starosti je má také Správa státních hmotných rezerv.

Máslo má národu pomoci při výjimečné a nečekané situaci, kdy není možné běžné zásobování potravinami. Zásoby je nutné udržovat čerstvé a v pohotovosti a stát za ně ročně utratí 2,5 miliardy korun. 

Z potravin lze ve skladech najít například sušené mléko, mražené maso, obilí, tavené sýry, masové konzervy, cukr, máslo, sůl nebo škrob. V současné době hledá správa nového dodavatele cukru a skladovatele másla. Chystají se také tendry na řepkový olej, hrách, masové konzervy, sušené odtučněné mléko, zmrazené maso, paštiky, čočku a dlouhozrnnou rýži. Pro případ nouze má stát rovněž vlastní stádo krav.

 

Právě se děje

Další zprávy