Válečné zásoby, které chce Babiš prodat. Podívejte se, kde Česko ukrývá kovy na krizi

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 26. 11. 2019 11:18
Česko prostřednictvím Státní správy hmotných rezerv schraňuje komodity pro případ krize. Jde třeba o záplavy, válečné konflikty či zastavení dodávek klíčových surovin. Ve vlastních a pronajímaných skladech drží například zásoby ropy, leteckého petroleje, potravin a léků. Řadu lidí však možná překvapí, že mezi tyto rezervy patří i kovy. 1600 kamionů mědi či niklu se však chce nyní vláda zbavit.
Foto: ČTK

Kdo a proč prodej kritizuje?

Obchod, který se ještě musí schválit, ale přesto se s ním již počítá v rozpočtu, si našel i několik kritiků.

"My s tím nesouhlasíme, protože například ministerstvo obrany nám potvrdilo, že jsou potřeba tisíce tun kovů v případě nějakého krizového řešení v České republice," řekl předseda sněmovního hospodářského výboru Radim Fiala (SPD).

"Samozřejmě, vláda to nemusí respektovat, ale my dáváme jasný signál, že podle našeho názoru existují vážné pochybnosti o tomto rozhodnutí," dodal.

Hospodářský výbor proto v doprovodném usnesení, se kterým přišla opozice, vyzval vládu, aby příjmy z prodeje strategických zásob SSHR byly účelově vázány pro budoucí obnovu strategických zásob a požadavků na SSHR.

Kritika ovšem nezaznívá jen z opozičních lavic. Podle poslance Petra Dolínka (ČSSD) jde o drancování a ohrožení bezpečnosti státu. "Nepochybně je výhodné mít nějakou zásobu surovin pro případ krizových stavů," řekl HN Dolínek.

 

Právě se děje

Další zprávy